Acasă la Nichita Stănescu
M-am mutat în Ploiești în urmă cu aproape trei ani, timp în care mi-am făcut și o lista cu ceea ce aș vrea să vizitez . Să fiu turist în orașul meu! Am văzut mare parte din obiectivele propuse și am scris doar despre câteva.
La casa lui Nichita Stănescu, amplasată în Ploieșți, pe str. Nichita Stănescu, la nr. 1, am ajuns la apusul soarelui, aproape de ora închiderii. Am fost singurul vizitator și unul din puținii din ultimii doi ani. Mare păcat! Am povestit puțîn cu doamna care se ocupă de casă și din păcate nu prea mai are cui să impărtășască din cunoștințele și poveștile sale, despre marele poet și familia acestuia! Am să vă scriu despre poveștile aflate astăzi, însă, vă invit să le ascultați și la fața locului! Nu vă trebuie decât puțîn timp și 8 lei!
Casa în care s-a născut Nichita Stănescu a fost construită între anii 1926-1927 de Nicolae și Georghe, fii comerciantului Hristea Nicolae Stănescu. Aici s-au stabilit, după căsătorie, în anul 1931, Nicolae Stănescu împreună cu frumoasa să soție, Tatiana Cereaciukina, și tot aici, pe 31 martie 1933, într-o zi de vineri, în jurul prânzului, a venit pe lume Nichita, alintat de familie Nini.
În aceeași casă, în anul 1938 s-a născut sora lui Nichita, Maria Elena Doina, iar în 1943 în familia Stănescu mai apare încă un membru, Cristina, în vârstă de 9 luni, care vă fi crescută de familie și adoptată la vârstă de 18 ani. Această casă, în care s-a născut, a copilărit și s-a format că poet Nichita, a fost transformată în muzeu, muzeu ce a fost inaugurat în 13 decembrie 2002.
În interior poți vedea obiectele ce au aparținut familiei, poți admira ursulețul lui Nini, păpușile Măriei și Cristinei, biroul de lucru , manuscrise, fotografii, diplome și premii. Casa este amenajată că și când familia este plecată în vacanță și trebuie să revină în Ploieșți, pe stradă Nichita Stănescu, la nr 1.
Călătorește, explorează,trăiește Viața că o vacanță!