Căsătorie in Piața Cetății din Sighișoara
Am revenit, pentru câteva zile, mai exact patru la număr, în frumoasa Cetate a Sighișoarei. Nu am mai stat atâtea zile din vreamea studenției, în timpul Festivalului Medieval. Am revenit de câteva ori în Sighișoara, dar,ca acum, nu am mai savurat-o de mult! Case frumos colorate, îngrijite, pensiuni cochete, străzi pavate cu piatra cubica, magazine cu obiecte tradiționale, fac din Sighișoara un muzeu în aer liber! M-am pierdut pe stazile ei, am admirat-o și m-am lașat îmbătată de aerul de vacanta și puțin de amintirile festivalurilor de mult trecute, amintiri alimentate și de muzica medievală ce o poți asculta, în weekend, în fața Turnului cu Ceas.
Muzica vine și cu o poveste, un tânăr ce este la închisoare se poate salva prin lupta cu un cavaler și daca nu căștiga lupta, mai are o șansă. Să fie luat de soț de o tânără sighișoreancă. Și cum nu-l puteam lasă pe bietul Ianosh să fie ucis, l-am salvat! Zic eu
Despre Sighișoara poți scrie multe.
Sighișoara este singura cetate medievală locuită din Europa.
Sighișoara a fost atestată documentar în anul 1280 sub numele de Castrum Sex.
Sighișoara se împarte în Orașul Vechi sau Cetatea- Orașul de Sus, iar la poalele Cetății se află Orașul de Jos, un fost cartier medieval.
În Sighișoara s-a născut Vlad Țepeș în 1431, în timp ce tatăl sau, prințul Vlad Dracul se stabilise aici intre 1431 și 1436.
În Cetate, în sec al XV-lea erau tot atâtea case de locuite, ca și în prezent 164 și 13 edificii publice.
Sighișoara, din 1999, face parte din patrimoniul UNESCO
Sighișoara, până la mijlicul secolului al XIX-le,a a pulsat prin sistemul breslelor , 19 la număr.
Zidul Cetății Sighișoara are o lungime de 930 m, construcția sa a început în 1350, înălțimea inițială a fost de 4 m, dar în secolul al XV-lea a fost înălțat cu încă 3–4 m.
Sighișoara a avut 14 turnuri ,care aparțineau fiecare câte unei bresle,iar în prezent mai există noua turnuri .Turnurile de apărare ale Cetății păstrate sunt : Turnul cu Ceas, Turnul Tăbăcarilor, Turnul Cositorilor, Turnul Frangherilor, Turnul Măcelarilor, Turnul Cojocarilor, Turnul Croitorilor,Turnul Cizmarilor,Turnul Fierarilor.Turnurile ce au dispărut în timp sunt: Turnul Aurarilor, Turnul Țesătorilor,Turnul Lăcătușilor, Turnul Dogarilor și Turnul Zidarilor. Despre turnurile Sighișoarei puteti citi aici.
Însă, Sighișoara, o vezi și o simți daca o iei la pas, de la Turnul cu Ceas, unde se afla @Casa Breslelor, un frumos muzeu dedicat meșteșugarilor, prin Piață Muzeului,pe lângă Casa Vlad Dracul, casa în care, legendele spun că s-a născut Vlad Țepeș, Casa Venețiană, Casa cu Cerbi, prin Piață Cetății, pe strada Scolii admirând frumoasele și cochete pensiuni, terase și magazine tradiționale, pe cele 176 de trepte ale Scării Acoperite, pentru a ajunge la Biserica și Scoală din Deal, una dintre cele mai vechi scoli din Transilvania.
Daca ajungi la Biserica din Deal,merita să plătești 2 lei sau 8 lei, nu-mi mai amintesc exact, că nu am plătit eu, să asculți istoria și povestea locului. Periplul, cu iz medieval, te transpune într-o lume fascinanta, unde legendele, învăluite în mister, se întâlnesc cu adevărul istoric. Scriind toate aceste cuvinte, în cap îmi răsună o bine cunoscuta melodie a trupei Phoenix, puțin reinterpretata #Sighișoara!
În ceea ce privește unitățile de cazare din cetate,ai de unde alege. Boutique hoteluri și pensiuni cochete au fost amenajate în casele de odinioară. Unele sunt mai moderne, altele păstrează izul medieval. Noi am fost un grup mai mare și am stat la @The Throne, @Casa Savri, @Casa Bertha și @Fronius, toate cu peste 9.5 raiting pe booking. Acesta, daca îl putem numi așa, este un dezavantaj, atinci când mergi cu un grup mai mare în Sighișoara. Toți am fost încântați de amenajările specifice și de amplasarea acestora.
De mâncat, foatre bine, am mâncat la @ Casa Ferdinand. Mâncare pentru toate gusturile atât pentru vegetarieni, dar mai ales pentru gurmanzi: salate, ciorbe, multe cărnuri, papanași delociosi și plăcintă cu brânză, tradițională, cu gust de “mai adă”.
Am fost plăcut surprinsă, de magazinul de suveniruri și obiecte tradiționale, @Art &Crafts,mai mult o galerie de arta cu obiecte confecționate de meșteri populari. Aici puteți găsi de la vestiții magneți, însă foarte frumos pictați, până la icoane, lingiri de lemn și mici statuete sculptate. Fiecare obiect are un simbol, o poveste, ce merita ascultata la fata locului. De mult nu am mai văzut un magazin atât de frumos și autentic .Magazinul este amplasat în Piață Cetății, chiar în Casa Vlad Dracul.
Am Zis
Traiește viața ca o vacanță!