Până de curând, pe lista mea scurtă de „to do”,  se afla și Cappadocia. De ce îmi doream să ajung acolo? În primul rând, pentru mediatizatul zbor cu balonul, dar și pentru peisajele de basm.

2-jpg

Dorința a devenit realitate la finalul lunii octombrie, când am ajuns în Göreme, oraș situat în inima Cappadociei, locul de unde se zboară cu balonul. Ajunsă în peisajul de basm, priveam în jur și mă minunam de unicitatea acestui loc senzațional, cu un peisaj cum nu am mai văzut în altă parte. Nu mă săturam, parcă nu vedeam tot, îmi doream să am un câmp vizual mai larg. Ce dă unicitate acestui loc? Hornurile de zâne, casele și hotelurile săpate, în trepte, în tuf vulcanic. De unde acest tuf vulcanic? Erupțiile vulcanilor din jur, Erciyes și Hasan, au acoperit zona cu cenușă vulcanică, ce s-a solidificat, devenind o rocă moale, ușor modelabilă de natură și de om, cunoscută sub numele de tuf vulcanic. Peste această rocă moale s-a depus un strat de rocă tare, numită bazalt. În timp, apa, vântul, diferențele de temperatură au acționat asupra rocilor, tuful a fost măcinat, astfel încât bazaltul de deasupra a rămas și a format aceste spectaculoase și celebre hornuri de zâne!

4-jpg

19-jpg

În tuful vulcanic au fost sculptate biserici și mănăstiri ce pot fi văzute în Open Air Museum Göreme ( biletul de acces 100 lire turcesti, cca 30 lei), precum și așezări omenești, adevărate orașe. Până acum s-au descoperit 36 de orașe subterane și 100 de tuneluri ce fac legătura între ele. Cel mai mare oraș, Derinkuyu, are 18 etaje în subteran, ajungând până la 35 m adâncime, adăpostind până la 30 000 de locuitori și animale. În aceste orașe creștinii se refugiau din calea arabilor, persanilor, romanilor când creștinismul era interzis.
Să nu ne lungim prea mult cu relieful și peisajele (geograful din mine vrea să contureze cadrul natural și modul de formare a acestuia) și să zburăm cu balonul deasupra senzaționalei Cappadocie.

6-jpg

16-jpg

3-jpg

După ce am rezervat locurile într-un balon, am fost preluați de la hotel dimineața devreme și conduși către locul de decolare, unde am asistat la un adevărat spectacol: pregătirea „dragonilor” cu flăcările ce-i alimentează, îi colorează și îi trezesc la viață. În tot acest timp, în jurul nostru au început să se înalțe zeci de dragoni! Cerul se colorează și te transpui în povestea Cappadociei. Nicio fotografie pe care ai văzut-o nu te pregătește pentru acest moment magic. Tu, mic, într-un coș, cu încă 15-31 de oameni, pe care îi vezi pentru prima dată în viață, care nu vorbesc toți aceeași limbă, dar pe care îi înțelegi.

21-jpg

Limbajul trupului este mai puternic decât orice grai, este același, indiferent de țara din care vii, este cel mai utilizat limbaj de pe mapamond. Bucuria se citește pe fața tuturor. În fața ochilor încep să se deruleze capodoperele naturii, priveliști unice, ce-ți pot tăia răsuflarea.

18-jpg

Soarele începe și el să-și facă simțită prezența, îl vezi răsărind de după un deal, după un horn al caselor de zână, poate ai noroc și vezi o zână. Poate chiar e cu tine în balon și nu ai remarcat-o încă! Tot acest basm durează o oră. Nici aterizarea balonului nu poate trece neobservată.

26-jpg

 Aceasta este la punct fix, în cele mai multe cazuri baloanele aterizând pe remorca mașinii care le tractează. După aterizare, starea de euforie este întreținută de șampania pe care o primești, pe lângă certificatul ce atestă zborul efectuat.

5-jpg

22-jpg

Cât am plătit pentru tot acest spectacol? 65 euro/persoana, în condițiile în care, de la agenția cu care am plecat din Romania ni s-a solicitat suma de 140euro/ persoana. O data ajunși în Goreme,  am intrat pe google și am căutat #zborcubalonulcappadocia. Am găsit un last minute, prin agenția locala www.tubostravel.com,  pentru a doua zi, ceea ce ne și dorem, la prețul de mai sus. Ni s-a spus că prețul este pentru al doi-lea zbor, la ora 7, în condițiile în care primul zbor era la ora 6.30. O data ajunși pe câmpul de decolare, am înțeles mai bine ce înseamnă zborul doi. Cele doua sute de baloane se înalta pe rand, nu totate în același timp, la intervale de câteva minute unele de celelalte. Cei ce se înalta în zborul doi, văd primele baloane ridicandu-se.  Puteam să nu fim atât de norocoși și să nu găsim zbor, mai ales că la o zi după ce noi am zburat, datorita vântului, mai mare de 12 noduri, nici un balon nu s-a ridicat deasupra Cappadociei! Tot de la Tubos Travel am achiziționat  și celelalte experiențe.  Turkish Night Show, spectacol, multe aperitive și pachet generos de băuturi, inclusiv alcoolice, 25 euro. Ceremonia dervișilor rotitori 20 euro. Safari, care nu s-a mai ținut, tot 25 euro și în locul acestuia am optat pentru  plimbarea cu mașină de epoca. Aceste preturi erauvalabile în octombrie 2021, în pandemie. Acum e posibil că acestea să se fi schimbat. Daca doriți, îl puteți contacta, pe WhatsApp, pe Ahmet +905446744228 unul dintre proprietarii agenției.

25-jpg

24-jpg

Nu poți ajunge în Cappadocia fără să vezi ceremonia dervișilor rotitori și să fii fascinat de ritmurile turcești la Turkish Night Show.
Pe lângă dimineața în care am zburat cu balonul, am ales încă una pentru o ședință foto! Și să privești cum se pregătesc de decolare baloanele este un adevărat spectacol. Mai jos și o mica parte din fotografiile făcute cu telefonul!

Extaz, minune, experiență pe care merită să o trăiești măcar o dată în viață!
Trăiește viața ca o vacanță!