City break la Ploiesti
O întorci ca la Ploiești intr-un city break!
Până acum, nu cred că am auzit pe cineva să meargă într-un city break, în Ploiești. Nici macar eu, călător de profesie, nu am pus acest oraș pe lista priorităților mele. Poate din cauza faptului că este atât de aproape de București, că l-am perceput ca pe un oraș industrial, că l-am văzut, de fiecare data ca pe un oraș de tranzit, în călătoriile mele către faimoasa Valea Prahovei! Asta până acum patru ani, când viața m-a adus cu domiciliul în Ploiești și am început să-l explorez și să-l descopăr. Să cunosc, în amănunt, orașul lui CE BEI, orașul lui Nenea Iancu și al lui Nichita, orașul în care a copilărit Toma Caragiu și în care s-a născut și a creat Toma Socolescu . Așa că, vă voi prezenta orașul din perspectiva de nou locuitor, dornic de cunoaștere și explorare iar daca v-am stârnit curiozitatea și interesul alegeți daca doriți să petreceți în Ploiești câteva zile, să vizitați anumite obiective sau, de ce nu, să veniți la o cursă hipică.
Ce vizităm?
Primul obiectiv pe care eu l-am vizitat a fost Casa Hagi Prodan, cea mai veche casa din oraș, construita în 1785, dar și primul muzeu al Ploiestiului, Muzeul Prahovei se numea, deschis în 1919. Am ales aceasta casa datorita aspectului sau exterior. Este o casa tradițional românească, cu pridvor și picturi colorate pe fațadă, o casa speciala mi s-a părut, în centrul orașului. Nu citisem desprea ea, doar o zărisem în plimbările mele pe strada Democrației. Și îmi amintesc cu drag cât de impresionata am fost de interiorul acestei case, în care trdiționalul se îmbină perfect cu decorațiunile orientale. Nu m-aș fi gândit că într-o astfel de casa pot vedea așa un mosaic cultural. Merită fiecare leu, din cei 8 cât costa intrarea în acesta casă, casa unui târgoveț aromân, de unde și numele de Muzeul Casa de Târgoveț Hagi Prodan.
După ce am vizitat frumoasa casa, însetată de cunoaștere, am plecat către un muzeu unic în Romania, și anume, Muzeul Național al Petrolului. Da, chiar există acest muzeu în orașul “aurului negru”, ca recunoaștere a statutului orașului în cadrul industriei petroliere din tara noastră, dar și din lume! Muzeul a fost inaugurat în 1961 și adăpostește peste 8000 de exponate. Unul dintre cele mai interesante exponate mi s-a părut hecna, acționată de cal- primul utilaj de extracție a petrolului , strămoșul sondei de astăzi!
A urmat Muzeul de Artă, muzeu ce nu trece neobservat dacă, macar o dată, mergi pe Bulevardul cu Castani, sau Bulevardul Independentei, unde, la nr 1, se afla Palatul” Ghiță Ionescu”. Palatul, începând cu 1969 adăpostește patrimonial muzeului de artă, alcătuit , în principal, de artă romanescă modernă și contemporană. Gheorghe Tattarescu, Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Theodor Pallady, Gheorghe Petrașcu, Nicolae Tonitza, Corneliu Baba sunt doar câțiva dintre cei mai reprezentativi artiști prezenți în muzeu, prin lucrările lor. Când l-am vizitat prima dată, adăpostea expoziția temporara a artistului ploieștean Ștefan Râmniceanu. Lucrările lui Râmniceanu, daca le-ai văzut o data, nu numai că te îndrăgostești de ele, în cazul meu vorbesc, dar le recunoști pe oriunde le vezi. Și m-am bucurat când i-am văzut una dintre lucrări în centrul orașului Sinaia- Omul Universal!
De la artă trecem la istorie, la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, adăpostit de o clădire plina cu istorie, clădire în care au funcționat instituții de învățământ de prestigiu, începând cu primul gimnaziu ploieștean “ Sf. Petru și Pavel”, din timpul domniei lui Al.I. Cuza. Intrarea în muzeu este !încadrată de statuile celor doi sfinti. Așa că, daca v-am startit interesul, vă invit, contra sumei de 8 lei, să vizitați acest muzeu prahovean, aflat pe str Toma Caragiu, la nr.10.
O altă clădire emblematica a ploieștiului este Palatul Culturii. Edificiul a fost inaugurat de însuși regale Carol al II-lea, pe data de 26.11.1933. Clădirea, care a funcționat inițial că Palat al Justiției, adăpostește în prezent Biblioteca Județeană Nicolae Iorga, Centrul Județean de Cultura Prahova și Muzeul Județean de Științele Naturi cu sectile Muzeul Omului și Acvariul.
Daca Muzeul Omului este modern și interactiv, obiectele muzeale fiind puse în valoare de noile thnologii, având un prezentator virtual, o holograma 3D care ne prezinta organele corpului uman, are jocuri interactive nu același lucru pot spune despre Acvariu, care este bogat în specii de pesti și broasted țestoase, însă prezentarea acestora se face în acvarii mici, precum cele din casela noastre, iar sălile nu sunt nici modernizate nici prea primitoare. Cele doua muzee fiind în aceesi incinta, daca ai timp, le poți vizita pe amândouă.
Daca ești genul căruia să-I placa să viziteze piețe, eu recunosc, nu sunt, în apropiere poți vedea Halele Centrale,unul dintre simpolurile orașului, declarate monument istoric, construite după planurile arhitectului Toma T. Socolescu.
Un alt simbol al orașului Muzeul Cesului “Nicolae Simache” și acesta adăpostit de o clădire emblematica, Casa Luca Elefterescu, casa în care s-a ținut prima petrecere de revelion din Ploiești, la trecerea din 1903 în 1904. Aceasta petrecere este amintita acum în cadrul muzeului, într-un filmulet ce prezinta Ploiestiul de altădată. Tot de alta data, sunt și istrumentele de măsurare a timpului: cadran solar, lampa cu ulei, ceasul lumânare, clepsidre, ceas cu apa, ceasuri muzicale, ceasuri de perete, pendule, ceasuri de mană și de buzunar ce au aparținut unor personalități precum regelui Carol I, tarului Alexandru al II-lea, Vasile Alecsandri, Theodor Aman, Ellei Negruzzi, Al. I. Cuza, I.L.Caragiale. Toată colecția, ce numără peste 1000 de piese expuse, o puteți vedea în str Nicolae Simache, la nr. 1. Nicolae Simache a fondat 24 de muzee în fosta regiune Ploiești, cuprinzând orașele Ploiești, Târgoviște și Buzău, cel mai clebru fiind Muzeul Ceasului, primul de acest fel din Europa de Est, pentru care Simache a colecționat ceasuri timp de 9 ani.
Nu degeaba i se spune Ploieștiului Orașul Lui Nenea Iancu! I.L.Caragiale a învățat și s-a desfășurat activitatea în Ploiești, astăzi, pe str Kutuzov, la nr 1, în casa Dobrescu, puteți vedea un muzeu dedicat vieții și activității sale, Muzeul "Ion Luca Caragiale".
Casa în care s-a născut și trăit Nichita Stanescu este amenajata că și când familia Stanescu este plecata în vacanta și urmează să revină în Ploiești, pe strada Nichita Stanescu, nr.1
Mai puțin cunoscut este fapul că, în anul 1877, din luna mai până în luna iulie, Ploieștiul a fost transformat în baza militara ruseasca, context în care Țarul Rusiei, Alexandru al II-lea , precum și fratele acestuia, Marele Duce Nicolae, au poposit în oraș, pentru o perioada de 3 săptămâni. Țarul a locuit în casa fostului prefect Negulescu, casa pe care o puteți vedea și astăzi pe strada Stadionului, la nr.3, iar casa în care a locuit Marele Duce poate fi văzută la intersecția străzii Nicolae Bălcescu cu strada Dr. Dumitru Bagdazar. Aceste informații le-am dobândit în urma turului intitulat " Un secol și ceva de istorie ploieșteană" organizat, cu multă minuțiozitate, insă destul de rar, din punctul meu de vedre, de istoricul Lucian Vasile. Merită să descoperiți orașul într-un astfel de tur, tur în care am aflat lucruri vechi și totodată noi pentru noi!
Dacă dorești mai multă liniște, o poți găsi în Biserica Domneasca, ctitorita de Matei Basarab în 1639, cel mai vechi monument istoric din Ploiești, sau într-una dintre ele mai frumoase mănăstiri din tara, Mănăstirea Ghighiu.
O zi intraga o puteți petrece în Parcul Bucov, să vizitați Gradina Zoologică și Gradina Botanica, să vă bucurați de natura. În weekendurile în care rămânem în Ploiești acesta este unul dintre locurile unde mergem cu copilul.
O alta varianta,este Hipodromul. În fiecare zi de duminica, din luna mai până în noiembrie, daca vă plac caii și cursele cu cai, la hipodromul din Ploiești puteți lua parte la cursele de trap și galop. Este o experiență pe care nu o puteți trai în prea multe orașe ale României. Până când am devenit cetățean al orașului nu mai fusesem pe un hipodrom, acum mergem cu regularitate!
Unde ieșim seara?
Iubitorii de cultura găsesc aici doua instituții active și prezente în viață orașului. Teatru Toma Caragiu și Filarmonica Paul Constantinescu.
Ploiestiul este singurul oraș din Romania care are propria simfonie, Simfonia Ploieșteană compusa în anul 1961 de compozitorul Paul Constantinescu. Recunosc că nu am ascultat acesta simfonie, însă mi-aș dori să o aud interpreatata la Filarmonica ce-I poarta numele.
Ploiestiul poate fi numit și orașul Jazzului, primul Festival de Jazz din Romania desfasurindu-se aici, în anul 1969. Și tradiția continua, Ploiești Jazz Festival ajungând anul acesta la ediția a XVII-a, Jazz on the Rooftop la ediția a V-a.
Daca ești iubitor de petreceri, cele mai tari petreceri, cu muzica anilor ’90 sunt la Eden Dream Garden, un loc cu o enegie aparte. Din primăvara și până toamna, tărziu, în gradina edenului poți savura , în razele blânde ale soarelui sau la umbra teilor ce te îmbată cu mirosul lor, cele mai bune cocktailuri și limonade. Cocktailul meu preferat este Hugo, pe baza de prosecco, în combinație cu sirop de soc, lime și menta proaspătă. Este demențial și merita să îl încercați!
Unde ne cazăm?
Pentru cazare sunt câteva variante în centrul orașului, însă locul în care eu mă simt în vacanta, aproape de casa, este SPA-ul Hotelului Sky. Așa că vă puteți caza în acest super hotel și să aveți parte de un răsfăț de 5 stele. Eu ador hammamul de aici, care mi se pare a fi făcut chiar mai bine decât în multe hoteluri din Turcia. Câteodată, când vreau să fac un tur virtual prin Asia, dau hamamul turcesc pe cate un masaj balinez. Aici evadez, mă relaxez și mă încarc cu energie.
Da, sunt multe de făcut și văzut în Ploiești și sper că am atras atenția asupra acestora, inclusiv locuitorilor urbei lui Ce Bei! Nu trebuie să vezi toate cele de mai sus în doua zile, poți alege, ploieștean find, macar una pe săptămână, să nu așteptam Noaptea Muzeelor să le vizitam ci să investim câțiva lei în a ne îmbogăți! Câțiva lei și puțin mai multa atenție pot investi autoritățile pentru a crea un centru al orașului mai atractiv, atât pentru cetățeni cât și pentru turiști!
Daca vrei să descoperi regiune Dealu Mare, de care eu m-am îndrăgostit, vrei să descoperi locuri spectaculoase în jurul Ploiestiului, precum Conacul Matac sau Muzeul Cramă de la 1777, te invit să descoperi secțiunea “Turist la mine acasă “de pe blogul “Viața ca o vacanță”.
Nu trebuie să pleci prea departe de casă, descoperă muzeele și locurile speciale din și din jurul localității în care locuiești, alege și tu să fii turist în orașul tău.
Călătorește, explorează, descoperă, trăiește-ți Viața ca o vacanță!