20220922-170438.jpg


   În cele ce urmează, vă invit să descoperiți , pentru cei ce nu au descoperit încă, comoara de lângă casa și turismul viticol în podgoriile autohtone !

  Ploieșteancă sunt de numai trei ani, însă, când m-am mutat aici, am început să explorez zona și m-am îndrăgostit de Dealu Mare. Am descoperit, printre vii, adevărate nestemate! Crame, conace, biserici, festivaluri ale vinului, toate concentrate pe Drumul Vinului, lung de 110 km,  60 dintre aceștia stabatand teritoriul județului Prahova, prin localitățile Mizil, Tohani, Ceptura, Urlați, Jercalai, Valea Călugărească, Varbila, Bucov, Seciu, Boldesti_ Scaieni, Zamfira, Plopeni Băicoi, Floreșți, Filipestii de Pădure și alti 50 km străbat județul Buzău, de la Săhăteni, până la Vernesti, traversând 14 sate și dealul Ciolanu.  Acest Drum al Vinului era folosit că ruta comerciala, ce străbătea Europa de la Est la Vest, de la Marea Neagra până în regiunea Bordeaux, la Oceanul Atlantic,  încă de acum 2000 de ani, de către romani.

dsc03693.jpgdsc03754.jpg
În Podgoria Dealu Mare,  ce se întinde în județele Prahova și Buzău, se găsesc  peste 60 de crame, 36 în Prahova și 31 în Buzău. Le voi enumera pe toate și vă invit, daca mai cunoașteți și alte crame ce nu se regăsesc aici, să îmi scrie-ți pe email office@viatacaovacanta.ro .
 Cramele din Dealu Mare, situate pe teritoriul județului Prahova sunt:  Domenmiile Anastasia, Crama Ferdi, Casa Timiș,  Domeniul Aristitei, Rovit Valea Călugărească, ICDVV Valea Călugărească, Casa Rinceanu, Casa Bunescu - Kelaru , Casa Dragusoiu, Casa Stanca, Crama Basilescu, Crama Dragon,  The Iconic Estate, Domeniile Dealu Mare Urlați, Cooperativa Agricola Via Domnului, Casa Bolgiu, Crama Apogeum,  1000de Chipuri, Crama Stenota, Gramofon Wine, Crama Serve Ceptura, Crama Davino, Crama Rotenberg, Crama Ceptura, Crama Conacul Vinalia, Crama Viile Metamorfosis, Crama Budureasca, Licorna Winehouse, Domeniile la Migdali, Velvet Winery, Crama Oenoterra, Domeniile Tohani, Ferrucio, Crama Mierla Alba, Crama Diac, Crama de Piatra.  Iar cele de pe teritoriul județului Buzău sunt : Domeniile Lacerta,  Crama Aurelia Visinescu, Crama Doamna Neaga, Crama Apostol, Crama Stânciu, Crama Burducea, Crama Rotaru, Crama Bucur, Crama Badina, Crama Lupu Brezeanu, Crama Marin Lupu, Crama Dragu, Crama Grapa, Crama Capota, Crama Anton ,Crama Buculei, Crama Tomoiu, Crama Ionescu, Crama la Butoaie, Crama Galin, Crama Șiboiu, Crama Copaci, Crama Heraru, Domeniile Franco-Romane, Domeniile Săhăteni, Crama Vinarte, Stațiunea de Cercetare Viticola Pietroasa, Bomeniile Blaga, Crama Nombio, Domeniile Prince Matei, Domeniile Zoreșți.

dsc03799.jpg
Poziționarea geografica, în dealurile subcarpatilor de curbura, pe aceeași latitudine cu regiunile Bordeaux din Franța și Toscana din Italia, oferă strugurilor condițîi similare de creștere, iar regiunea Dealu Mare a primit denumirea de Toscana României!
Aici, în Toscana României, se face,probabil, cel mai bun vin roșu din tara noastră, regina acestor plaiuri fiind feteasca neagră, recunoscuta pentru culoarea rubinie și gustul ușor picant, cu arome de fructe de pădure! Nu știam foarte multe despre zona  când am descoperit, un vin senzațional, atrasa fiind în primul rand de numele scris pe eticheta “ Trei Fete Negre”, vin făcut din trei soiuri de feteasca neagra în crama Aureliei Visinescu, din Săhăteni, jud Buzău.

dsc03765.jpgdsc03797.jpg

Din cele peste 60 de crame am vizitat câteva și am rămas impresionata de frumusețea locurilor și ospitalitatea oamrnilor. Mare parte dintre acestea organizează degustări de vinuri, în crama sau în vie, doar cu programare în prealabil. Sunt crame mai mari, mai mici, de familie, de tip boutique, unde totul se desfășoară manual, de la îngrijirea vitei de vie, cules până la procesarea vinului. O astfel de crama este Crama Ferdi. Unele crame au refăcut vechile conace și oferă varianta de cazare și servire a mesei precum Casa de Piatra, Vinalia, 1000 de Chipuri sau Casa Timiș.
Printre vii, pe lângă crame se ascund multe alte  comori.  

20220807-150613-resized.jpg
Conacul Matac este locul în care președintele Richard Nixon a participat, în anul 1969, la invitația lui Nicolae Ceaușescu, la o degustare de vinuri. Și liderul cubanez  Fidel Castro a poposit la Matac, tot pentru a gusta din licorile lui Bachus! Aici s-au filmat doua filme romaneșți: Colierul de turcoaze și Secretul lui Bachus. Acum conacul, aflat în inventarul Ministerului Finanțelor Publice și administrat de Institutul de Cercetare pentru Viticultura și Vinificație de la Valea Călugărească  este în paragina și poate fi vizitat doar la exterior. 

20220807-162804.jpg
În apropiaerea conacului, la o distanta de 8 km, tot în Valea Călugărească se afla Muzeul Crama 1777, ce reprezintă reconstituirea celei mai vechi crame din Romania, din anul 1777 ce s-a păstrat până în 1985.  În anul 1985 a fost demontata, o parte din materiale recuperate, depozitate la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova. În anul 2007 a început reconstituirea cramei, pe un teren donat muzeului, vechiul teren fiind retrocedat proprietarilor,  iar în anul 2013 a fost deschisa pentru vizitare.

fb-img-1663758978576.jpg
Conacul Bellu sau Conacul cu Fantoma localizat în Urlați, în apropierea Mănăstirii Jercălăi te așteaptă să îi afli povestea la fata locului și să îi descoperi frumusețea. 
Bisericile din mijlocul podgoriilor Jercălăi, Vărbila și Zamfira au și ele poveștile și legendele lor.
Mănăstirea de la Jercălăi, construita în anul 1731,numita și biserica călătoare, a fost dăruită de către sătenii din Luieru, sat din Transilvania, Reginei Maria, pentru a o amplasa pe domeniul Castelului Bran. Aceasta a fost mutata în anul 1932 dar nu a fost folosita că lăcăș de cult. În anul 1965 biserica a fost salvata din cala comuniștilor și mutata în actualul amplasament, lângă Urlați. La Jercălăi merită să mergeți atât pentru a vizita mănăstirea, dar și pentru vinul bisericesc, care este dumnezeiesc!

fb-img-1663765869879.jpg
În Mănăstirea Vărbila se spune că a intrat, înainte de a pleca spre Alba Iulia, pentru a înfăptui unirea celor trei tari romaneșți, Mihai Viteazu și apropiațîi acestuia.
Iar Mănăstirea Zamfira este cert că pictura a fost realizata, în întregime de Nicolae Grigorescu!
Dintre comorile de pe Drumul Vinului ce străbate județul Buzău, amintim 
Tabăra de sculptura în aer liber de la  Măgura. Acesta s-a desfasurar intre 1970 și 1985, iar la finalul taberei au rămas , I poienile Magurei, 256 de lucrări, representative pentru cei 163 de sculpori care au participat la cele 16 edițîi. Tabăra a fost înființată la intiativa sculptorului George Apostu, el deschizând prima ediție , din 1970, cu sculptura nr.1, “ Tatăl și Fiul”.
Localizata în imediata apropiere a Taberei De sculptura,  Mănăstirea Ciolanu construita în jurul anului 1570 și atestata documentar în anul 1600, conține icoane pictate în anul 1886 de  pictorul Gheorghe Tăttărescu.
 Castrul roman de la Pietroasele și  locul descoperirii Tezaurului “Cloșcă cu puii de aur”.  Tezaurul a fost descoperit la Gradina Crudului, la un km NV de catrul roman, în ziua de Buna Vestire, pe 25 martie 1837, de către doi țărani, Stan Avram și Ion Lemnaru.  
Drumul Vinului  este un traseu care îmbină natura cu istoria, arta, religia și viticultura. 

dsc03682.jpg
 Vă invit, să descoperim una cate una, nestematele acestei comori, să ne bucuram de frumusețea locurilor, de gustul bucatelor și savoarea vinului, în Toscana noastră, în Dealu Mare. Da, știți că Toscana a fost făcută celebră de oameni, așa că vă invit să ne cunoaștem, să ne  promovam locurile frumoase, nestematele de lângă casa, să punem Dealu Mare pe lista scurta de “ to do” a cât mai multor călători! 
 Călătorește, explorează, descoperă, Hai cu Noi, la degustare, in Dealu Mare și trăiește-ți Viața ca o vacanță!