Balet sau rugăciune ceremonia dervișilor rotitori?

1-ceremonia-sema-partea-a-v-a-jpg

Mi-am dorit să-i văd, pe derviși,  la ei acasă. Am mai văzut în alte locuri dansatori rotitori, dar de data aceasta am mers în  locul în care a luat naștere această ceremonie religioasă, acest dans mistic și senzația pe care am avut o aici, nu am mai simțit o în altă parte. De cum am pășit în locul în care are loc ceremonia, mi-am dat seama că nu va fi un spectacol de dans ci un ritual. Sala, nu foarte mare,  aflată în semi întuneric, pesonalul, care vorbea în șoaptă, și linișea m-au făcut să mă simt că voi lua parte la ceva sacru, dar în același timp, interzis. Prin urmare, recomand, dacă ajunge ți în Cappadocia, să mergeți să vedeți acest ritual înscris în lista UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității, încă din anul 2005.

Ce sunt dervișii? Ce reprezintă această ceremonie? Dervisul este un inițiat pe calea sufi,sufismul fiind o mișcare mistică islamică, apărută în secolul VII-VIII. Ceremonia dervișilor rotitori, numită și  Sema sau Sama,este un ritual vechi, de 700ani, ce combină pasaje din Coran și poemele lui Mevlana, acompaniate de muzică tradițională, orientală. Călugării se învârtesc, intră în transă și mintea, sufletul și corpul, intră într o armonie completă.

Mevlana, mai cunoscut ca maestru sufit Rumi este cel ce a fondat la Konya confreria sufiță a dervișilor rotitori

3-mormantul-lui-mevlana-cunoscut-si-sub-numele-de-rumi-jpg

Aici se poate vizita Mausoleul Mevlana, locul în care a fost înmormântat Rumi. Acesta spunea”În ritmurile muzicii este ascuns un secret. Dacă l-aș dezvălui, el ar nimici lumea.” În anul 1926 ordinul Mevlevi a fost scos în afara legii, iar mausoleul a devenit muzeu.  Aici pot fi văzute, pe lângă mormintele lui Rumi, al tatălui său și al câtorva apropiați, câteva fire din barba Profetului Mahomed. Acesta este cel  de-al doilea cel mai vizitat muzeu din Turcia, după Palatul Topkapi, din Istanbul. În anul 2005 Ceremonia Samă a fost înscrisă în lista UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității.

Ceremonia Sema reprezinta o calatorie mistica a ascensiunii spirituale a omului prin intermediulmintii si a dragostei catre perfectiune. Rotindu-se catre adevar, dervisul creste prin dragoste, abandoneaza egu-ul sau, gaseste adevarul si ajunge la Perfectiune.
Dervisii, cu paraliile lor inalte, reprezentand piatra funerara a ego-ului, fustele albe, din lana , reprezentand giulgiul ego-ului, se nasc spiritual prin scoaterea mantiilor negre , ce reprezinta mormantul,  si avanseaza catre maturitatea spirituala, prin cele sapte stadii ale ceremoniei Sema.

4-inceputul-ceremoniei-sema-jpg

1.Prima parte începe cu un elogiu către Profetul Muhamad, care reprezintă dragostea și toți profeții dinaintea lui. Să-i glorifici pe ei, înseamnă să-l glorifici pe  Dumnezeu, care i-a creat pe ei.
2.Sunetul tobelor simbolizează ordinul divin al Creatorului, cu această comandă creîndu-se Universul.
3.Muzica Ney-ului, un fel de flaut, reprezintă prima respirație ce a dat naștere la tot, Respirația Divină.

5-ceremonia-sema-partea-a-iii-a-jpg

4.Dervișii merg circular și se saluta intre ei prin înclinarea capului. Aceasta parte simbolizează salutul sufletului către sufletul ținut secret de forme și corpuri.
 5.Dervişii își  scot  mantiile și pornesc rand pe rand în rotirea frenetica, intrând  în transa, în acordurile muzicii numite peshrev.  Aceasta parte consta în excutarea celor 4 saluturi, numite selams.  La sfârșitul fiecărui  salut , dervișul mărturisește unitatea să cu Dumnezeu prin încrucișarea brațelor.


6-cermonia-sema-partea-a-v-a-jpg

Primul salut reprezintă nașterea Omului și îl recunoaște pe Dumnezeu drept creator al lui.
Următorul salut exprima extazul omului în fata măreției creației lui Dumnezeu.
Al trei-lea salut simbolizează dizolvarea mintii, a Ego-ului în Iubire și atingerea Extazului ,echivalentul Nirvanei din Budhism
Ultimul salut spune că așa cum Profetul a ascensionat  la”Tron” și apoi s-a întors la îndatoririle lui pământești, așa și călugării derviși, după călătoria spirituala, trebuie să se întoarcă la îndatoririle lor și, că oameni care au atins maturitatea și perfecțiunea, să se puna în slujba oamenilor, a creației lui Dumnezeu.

6. Se citește  din Coran care spune că Dumnezeu este în tot și în toate. ”Către Dumnezeu aparțin Estul și Vestul și oriunde te întorci exista chipul lui Dumnezeu. El este Atotcuprinzător, Atotcunoscător ”
7.Ceremonia se încheie cu o rugăciune pentru odihna sufletelor tuturor profeților şi a credincioșilor, apoi  dervișii rotitori se întorc în chiliile lor pentru meditație.

În timpul ceremoniei este interzis să faceți fotografii, fiind un moment sacru,atmosfera este sobra. La finalul, când ceremonia se încheie, se pot face câteva fotografii.Mai multe informații puteți avea daca intrați pe situl www.kapadokya-motif.com, locul unde se desfășoară ceremonia Sama. Noi, pentru un bilet, am plătit 20 euro, în octombrie 2021!

Trăiește viața că o vacanță!