zona-geotermala-geysir-6-.jpg

Islanda, una dintre tarile pe care îmi doream să le vizitez, la care visam de câțiva ani buni. Am urmărit câțiva bloggeri ce au ajuns în Islanda, însă, costurile ne-au făcut să chibzuim mai bine, înainte de a ne aventura în tara de foc și gheata. Am găsit o varianta convenabila de a ne deplasa  și odihni în scumpa Islanda. La bordul unui vas de  croaziera!

 imbarcare.jpg


     Pe data de 3 iulie 2023,  n-am îmbarcat, penru 10 zie, din Reykjavk, am navigat în jurul Islandei, am oprit în  Akureyri, în nordul Islandei și Isafjordur, în nord-vest, iar de aici  am navigat către Groenlanda, unde am avut trei opriri: Nanortalik, Paamiut și Nuuk. Inedit a fost fapul că în toată acesta perioada nu am văzut întuneric, a fost doar zi, da, ziua polară!

akureyri-islanda-14-.jpgtraseul-croazierei-noastre.jpg

Am navigat cu Norwegian Star, o nava nu foarte mare, renovata în 2021,  cu o capacitate de 2350 de pasageri „răsfățați” de cei 1030 membrii ai echipajului. Costul croazierei, a fost de 1000 de dolari de persoana, cu pachetul de băuturi inclus. Practic am avut 10 nopți de cazare pe un hotel plutitor, toate mesele incluse, acces la patru restaurante a la carte,  dintre cele zece existente pe vas, băuturi nelimitate în toate dele 12 baruri,  spectacole în fiecare seara, jacuzziuri cu apa încălzită, piscina, sala de sport, biblioteca, pista de alergare, teren de baschet și de golf. Ce ne place cel mai mult într-o croaziera pe lângă cele descrise mai sus? Faptul că în fiecare zi te trezeșți în alt loc, având posibilitatea de a explora, zilnic, locuri noi!

groenlanda-3-.jpg
   Ce am vizitat în Islanda
   Am ajuns în Reykjavík cu doua zile înainte de îmbarcare. Cea mai nordică capitală din lume, ne-a întâmpinat cu soare la miezul nopții. Aflată aproape de Cercul Polar, în capitala Islandei, vara, nu este întuneric niciodată. Este cel mai mare oraș din această țară având o populație de cca 150000 de locuitori, intraga tara numărând aproape 400000, mai exact, după spusele ghidului nostru, 393000. Orașul se află în sud-vestul țării, în golful Faxaflói - o regiune cu multe peninsule, insule și strâmtori, iar numele se datorează multelor izvoare termale din jurul acestei regiuni, Reykjavík traducându-se prin „golful aburilor”.

catedrala-hallgrimskirkja-reykjavik-2-.jpgrainbow-street-reykjavik.jpg
Curioși, am pornit, la pas,  să exploram și  să descoperim orașul. Zona centrala, cu casele cochete, cu acoperișuri colorate, strada curcubeului, clădirea Harpă, lângă aceasta, o clădire care mi-a plăcut foarte mult, cu piatra, ce arata că o stanca, statuia Sun Voyager și catedrala  Hallgrimskirkja, una dintre clădirile emblematice ale orașului. Am urcat, pentru suma de 40 lei/persoana,  în turnul acesteia, cu liftul, am auzit chiar clopotele, care băț de partu ori pe oră, la fiecare 15'.  Panorama este foarte frumoasa, practic, de aici vezi tot orașul, portul, marea. 

sun-voyager-reykjavik.jpgreykjavik-2-.jpg
 Ne-am bucurat de plimbarea noastră în acest oraș vibrant și am văzut clădirea în care își are biroul primul ministru al Islandei, am explorat magazinele cu suveniruri, cele mai populare fiind cele cu puffini. Puffinii sunt păsări de mare, sunt mai buni înotători decât zburători și se hrănesc cu peșți și alte vietăți din apele din apropierea țarmurilor. Sunt foarte drăguți!

puffin-toy.jpgpuffini.jpg

O zi intraga am alocat celui mai popular tur, Golden Circle, pe care l-am cuplat cu  Secret Lagoon.
Prima oprire, Parcul National Thingvellir, o locație importantă atât din punct de vedere istoric, cât și geologic, sit al Patrimoniului Mondial UNESCO situat pe doua placi tectonice majore. Am stat pe placa Nord Americana, de unde am văzut placa Euroasiatică.   În lacul Thingvallavatn  poți face scufundări să vezi riftul dintre cele doua placi tectonice.  Aici, în Parcul National Thingvellir a fost fondat primul parlament islandez, și cel mai longeviv din lume,în anul  930. Tot aici, în 1944 a fost fondata Republica Islanda.

parcul-national-thingvellir-islanda-9-.jpgparcul-national-thingvellir-islanda-7-.jpg
În drum către ce-a de-a doua oprire, La Laugovaten, în zona cu izvore termale, am văzut locul în care se coce pâinea, în vase de lut, îngropate în nisip firbinte.

zona-geotermala-geysir-7-.jpgzona-geotermala-geysir-4-.jpg

La Strokkur am fost intampinați, încă din parcarea în care a oprit microbuzul, de un jet de apa fierbinte, de cca 30 m. Acest gheizer este foarte activ, suflând apa în aer la fiecare 5-10 minute.  Peste tot ești atenționat că apa are 80-100°C! În țoață aceasta zona, cu activitate geotermala, sunt multe izvoare cu apa fierbinte și miroase a sulf. Tot aici se afla și Geysir, gheizerul ce a dat denumirea acestui fenomen. Acesta nu mai este activ din 2005. Jeturile sale de apa măsurau 80 m ialtime! 
După gheizere am oprit la o ferma unde văzut, de aproape, celebrii cai islandezi, cai pe care i-am tot văzut, țoață ziua, pe pajiștile întinse, de un verde crud,  ale islandei. 
Ultima oprire, pe traseul Cercului de Aur, cascada Gullfoss, una dintre cele mai faimoase cascade ale Islandei. Este o cascada în doua trepte,  înalta și foarte puternica, formata pe răul Hvita, rău de origine glaciara, alimentat de Langjokull, a doua cea mai mare calota glaciara din Islanda, după Vatnajökull.

cascada-gullfoss-5-.jpglaguna-secreta-islanda.jpg
După ce am admirat frumusețea peisajelor islandeze și minunile enumerate mai sus, am ajus la Laguna Secretă. Aceasta ne-a primit cu apele sale perfecte pentru o sesiune de relaxare.Este cunoscuta că Old Pool, fiind cea mai veche piscina geotermala din Islanda, fiind deschisa în 1891. În zona sunt multe izvore cu apa fierbinte, iar din piscina vedem, cum la fiecare câteva minute, erupe Litli Geysir.
Daca ar fi să algeti un singur tur  în Islanda, Turul Crecului de Aur ar trebui să îl alegeți. E cu de toate.  Costul turului Golden Circle 70$, iar cu Laguna Secreta inclusa 103$/pers.
 akureyri-islanda-4-.jpgakureyri-islanda-11-.jpg
După ce am explorat puțin Reykjavikul și împrejurimile sale, ne-am îmbarcat pe vasul de croaziera, iar prima oprire a avut loc în nordul Islandei, în Akureyri. Situat  la numai 50 km sud de Cercul Ploar, a fost întemeiat în anul 1602, de danezi că stație de poștalioane. Acesta este un oraș portuar, situat pe malul râului Glerá, care se varsă în fiordul Eyjafjörður, fiind al patrulea oraș că mărime din țară, cu aproape 20000 de locuitori, după Reykjavík, Kópavogur și Hafnarfjörður. Este o localitate mica, pe care am văzut-o, la pas, în câteva ore. Ne-am plimbat, la o temperatura de 3°C, pe cele 3 străzi pincipale ale orașului, am ajuns în orașul vechi, am urcat la biserica ce se înalta deasupra orașului și de aici la gradina botanica, ne-am plimbat pe faleza și după amiaza am plecat să vedem o mica parte din Diamond Circle. Ceea ce m-a mirat, în Akureyri,  au fost coșurile de gunoi îmbrăcate în haine de lână și florile frumos colorare, naturale toate, ce rezistă la temperaturi scăzute și vânt puternic. 

akureyri-island.jpgakureyri-islanda-8-.jpg


După amiaza am ajuns la Godafoss, tradusă din islandeză Cascada lui Dumneze sau Cascada Zeilor. Este una dintre cele mai spectaculoase cascade din Islanda. Apele râului Skjalfandafljot cad de la o inalțime de 12 m, pe o lățime de 30 de metrii și formează cascada.

godafoss-iceland-2-.jpg
Se spune că, în anul 1000, în această cascadă în formă de potcoavă, și-ar fi aruncat statuile zeilor Porgeir Ljosvetningagodi, căpetenie a Ljosavatn, după ce s-a întors de la Albingi, unde recunoscuse creștinismul că religie oficială în Islanda. Gestul lui Porgeir Ljosvetningagodi a fost unul simbolic, el rămânând fidel până la moarte religiei nordice. Acceptase creștinismul doar de teama izbucnirii unui război civil, dar susținuse și păstrarea dreptului islandezilor de a practica în particular cultul păgân. 

soarele-de-la-miezul-noptii.jpgmidnight-sun.jpg
Ce mi s-a părut mie ciudat în aceasta zona? Să mă pregătesc de cina iar soarele să strălucească pe cer! Da, în nordul Islandei,  soarele de la miezul nopții este în plină glorie pe timpul verii. Sunt nopțile albe, iar în iunie și iulie soarele nu apune niciodată, nu am văzut nici un rasărit și nici un apus. Decât zi. Ziua e zi, noaptea e zi, este ziua polară!
La poli, Soarele răsare și apune doar o dată pe an, de echinocțiu. În cele șase luni în care Soarele se află deasupra orizontului, își petrece zilele mișcându-se continuu, atingând cel mai înalt punct al cerului la solstițiul de vară.
Datorită înclinării axiale a Pământului este considerabilă (23 grade, 26 minute, 21,41196 secunde), Soarele nu apune la latitudini mari în vara locală. Soarele rămâne vizibil continuu  la cercul polar, timp de câteva săptămâni și timp de șase luni la pol. 

isafjordur-islanda-19-.jpgisafjordur-islanda-10-.jpg

Următoarea oprire a vasului de croaziera, orașul Isafjordur. Peisajul este, nici nu stiu cum  să îl descriu. Mare și munte în același timp, iarbă verde și zăpadă alba, ceața pe vârful munților, soare, toate în același timp, este wowww. 

Știați că de la cuvântul scandinav fjord provenine, în limba română,  cuvântul fiord? Acesta, fiordul, este un  golf maritim îngust, sinuos și intrat adânc în uscat, cu maluri abrupte și înalte, fiind creat de un ghețar.

muzeul-isafjordur-islanda.jpgmuzeul-isafjordur-islanda-4-.jpg

 

Am mers la punctu de informare turistica,  din port, unde ne-a întâmpinat un tânăr, foarte drăguț, care ne-a arătat, pe o harta, ce putem vedea în orașul de numai 2700 de locuitori.
Am început cu cele mai vechi case  ale orașului, construite începând cu anul1757. "The tower house" construita în anul 1784, adapostește Westfjords Heritage Museum, casa în sine fiind un muzeu. În muzeu, am văzut,  prin exponate și filmulețe, viața oamenilor și ocupația acestora. Cum pescuiau, curățau, uscau, împachetau codul. Tot în muzeu sunt amenajate diferite colturi ce redau o bucătărie veche, un dormitor, o camera de copil cu un loc de joaca, inclusiv o colecție impresionanta de acordeoane. 

muzeul-isafjordur-islanda-6-.jpgmuzeul-isafjordur-islanda-2-.jpg
După ce am explorat toate cele trei etaje ale muzeului am plecat către zona centrala a orașului. Aici ne-am plimbat pe stadutele cu case colorate, am văzut gradina botanica, nu mai mare de 300 de metrii, am ieșit pe plaja cu nisip negru și am urcat pe munte pentru puțînă mișcare și  niste fotografii  superbe. Cam asta am făcut în cele câteva ore pe care le-am avut la dispoziție. În Isafjordur ni s-a părut că viața stă în loc. Liniște, calm, pasări, mare, munte, zăpadă. Toate la un loc! Viața în tihnă 

muzeul-isafjordur-islanda-5-.jpg

Din Istafjordur am navigat către cea mai mare insula a Terrei, Groenlanda!

 La finalul croazierei am ajuns exact de unde am plecat.Pe vas fiind, încă, ne-am trezit dimineața, la ora 6 , am servit ultimul mic dejun la bordul navei Norwegian Star și la ora 7.30 am debarcat în Reykjavik. Pentru acestă zi am ales să vedem coasta de sud a Islandei. Turul l-am cumpărat on-line, de pe situl www.yourdaytours.îs cu un discount de 10%, cu codul YDT10. Noi am fost cu aceasta agenție atât în turul Cercul de Aur și Laguna Secretă, cât și în cel al Coastei de Sud. Ne-a plăcut că tururile lor sunt făcute cu microbuze de 19 persoane. Și sunt câteva avantaje când călătorești cu un grup mai mic! Poți alege punctul de preluare în funcție de hotelul sau zona în care locuiești, preluarea facându-se în intervalul 8-8.30. Noi am selectat, că punct de preluare, exact portul în care am acostat. Deja la ora 7.50 eram în microbuz, cu tot cu bagaje. 

Prima oprire a fost la ora 10, la o benzinărie dintr-un oraș numit Hvolsvöllur. Aici am băut o cafea și am cumpărat câteva suveniruri. Preturile sunt ok. Pentru o cafea și un capucino am plătit cca 30 de lei. La fel și pentru un magnet. 

skogafoss-iceland-5-.jpgskogafoss-iceland-3-.jpg


A doua oprire a fost la una dintre cele mai fotogenice și vizitate cascade din Islanda, Skógafoss. Aici au fost filmate câteva scene din filmul Vikingii! Cascada are aproximativ 60 de metri înălțime și 25 de metri lățime. Acesta este situată pe râul Skógá, la stânca care marchează fosta coastă. După ce linia de coastă s-a retras, fostele stânci de mare au rămas paralele cu coasta pe sute de kilometri, creând împreună cu unii munți o graniță clară între zonele joase de coastă și Highlands ale Islandei. 
Am avut noroc de vreme frumoasa, cu soare, așa că am văzut multe curcubee. Pe lângă soare era și ceva vânt, așa că am simțit și stropii purtați de acesta. 

biserica-din-vik-islanda.jpgplaja-reynisfjara-islanda.jpg

De la cascadă am plecat către Vík, un mic sat de pescari. Aici am oprit, la biserică, pentru fotografii. Priveliștea este spectaculoasă, se vede plaja cu nisip negru, Reynisfjara și insula Dyrahólaey. 
După ce am văzut-o, admirat-o și fotografiat-o de la distanță, am și călcat pe ea, pe Reynisfjara. Este cea mai cunoscută plajă cu nisip negru de pe insulă și una dintre cele mai cunoscute din lume. Peisajul este dramatic, cu ghețari și vulcani de jur împrejur. În urmă cu câțiva ani, Reynisfjara a fost aleasă în Top 10 plaje non-tropicale de vizitat în întreaga lume. 
De cum am sjuns pe plajă, atenția n-a fost captată de coloanele bazaltice, numite Reynisdrangar, ce se ies din ocean. Aici au fost filmate scene din Star Trek, Game of Thrones și Vikingii.

plaja-reynisfjara-islanda-4-.jpgplaja-reynisfjara-islanda-7-.jpg
După ce ne-am luat ochii de la maiestuoasele coloane, am observat rumoarea de pe stâncile din jur. Zeci de pescăruși și puffini. 
De aici am plecat către insula Dyrahólaey. Am admirat peisajele unice, arcul natural, prin care unii piloți trec cu avioane de mici dimensiuni, am mai văzut câtiva puffini și am pornit către ghețarul pe care îl admiram de la mare distanță.

ghetarul-solheimajokull-islanda-4-.jpgghetarul-solheimajokull-islanda-2-.jpg
 Sólheimajökull face parte dintr-un ghețar mai mare, numit Mýrdalsjökull. Este situat între doi dintre cei mai faimoși vulcani ai Islandei, Katla și Eyjafjallajökull, care a erupt în 2010 și a pus în așteptare zborurile lumii. Datorită norului cauzat de erupție, timp de două săptămâni nici un avion nu a decolat și nu a aterizat în Islanda. Acest moment a marcat turismul insulei, mulți oameni auzind de "Insula de foc și gheață" au dorit să o viziteze. 
Ghețarul se topește rapid din cauza schimbărilor climatice. În câțiva ani, acesta nu vă mai exista, iar peste 200 de ani, Islanda vă rămâne fară ghețari. Dacă doreșți, există drumeții pe ghețar, dar nu incluse în tur. Drumeția efectiv durează o ora, dar încă o oră durează pregătirea. 

cascada-seljalandsfoss-islanda-5-.jpgcascada-seljalandsfoss-islanda-3-.jpg

Ultima oprire a fost la cascada Seljalandsfoss, care are aproximativ 65 de metri inalțime și este una dintre cele mai populare cascade din Islanda. Motivul este că poți să mergi în spatele cascadei. Râul care alimentează această cascadă provine de la faimosul ghețar și vulcan Eyjafjallajökull. Când am ajuns noi, razele soarelui băteau în cascadă, formând multiple curcubee . Deși bătea vântul și stropii de apa erau peste tot, ne-am avântat până în spatele cascadei de unde i-am admirat căderea de apă și forța acesteia.
A fost un traseu lung, de 10 ore, insă a meritat tot timpul și cei 100 de dolari/persoană.

cascada-seljalandsfoss-islanda-6-.jpg
La întoarcerea în oraș am rămas într-una dintre stațiile autobuzului 55, autobuz care ne-a dus la aeroport, contra sumei de 4500 de coroane islandeze, cca 150 de lei. La dus, ajungând la ora 23.30, am optat pentru un shuttle bus, pentru care am plătit 10000 de coroane, cca 330 lei. Taxiul costă caa 700 de lei, din aeroport până în Reykjavik.
O dată ajunși la aeroport, surpriză. Zborul nostru a fost anulat  Lufthansa ne-a prelungit vacanța cu încă două nopți. Ne-au asigurat cazare la un hotel foarte frumos și bine cotat, trei mese pe zi și transfer de la și către aeroport. 

muzeul-la-perlan-reykjavik-6-.jpg

În extra ziua de vacanța, am ales să vizitam Muzeul La Perlan. Am avut pare de o experiență uimitoare. Am putut explora, prin intermediul tehnologiei, minunile rare și naturale ale Islandei. Am văzut aurorele boreale, am intrat într-o peșteră de gheață, am văzut erupția unui vulcan, am simțit un cutremur am văzut animalele și pasările insulei.
Nu știu care mi-a plăcut cel mai mult, așa că le voi descrie pe toate.

muzeul-la-perlan-reykjavik-8-.jpg

Spectacol de lumini boreale, Aurora, este o poveste frumoasă despre aurora nordică, exprimată de zeița zorilor. 
Sistemul de proiecție, 8K și cel de sunet te transpun în poveste. Aurora boreală dansează practic în jurul tău, în natura islandeză și în spațiul cosmic.
Luminile nordice sunt create prin interacțiunea câmpului magnetic al Pământului cu particulele încărcate de la soare. Aurora boreală, în Islanda poate fi văzută de la sfârșitul lunii august până în aprilie și necesită mult noroc. Singura garanție că o veți vedea pe Aurora este să vizitați Perlan.

muzeul-la-perlan-reykjavik-5-.jpg

Peștera de gheață de la Perlan este prima de acest gen din lume. Are 100 de metri lungime și este făcută din peste 350 de tone de zăpadă din munții islandezi.
Peșterile de gheață sunt un fenomen natural care prind contur în timpul iernii, în ghețari. Pârâurile de apă topită sculptează aceste peșteri uimitoare. 
Peste 200 de ani, când ghețatii Islandei vor dispărea, singura peșteră de gheață pe care o veți putea vefea, vă fi la muzeu.

muzeul-la-perlan-reykjavik.jpg

Erupția vulcanului Geldingadalir o poți vedea într-un film de câteva minute. Pe 19 martie 2021, o nouă erupție vulcanică a început în Geldingadalir, la doar 30 km de Reykjavík. Aceasta a durat până în septembrie 2021.
În Islanda sunt 30 de vulcani activi. Chiar acum, când noi suntem aici, erupe un vulcan la numai 30 km de Reykjavik.
Am experimentat cum se simte un cutremur, în fața unui ecran, pe o bancă specială. 
Ne-a plăcut foarte mult La Perlan. Tehnologia de ultimă generație și experiențele interactive, amestecate cu informații și poveșți captivante fac exponatele atât distractive cât și educaționale. Un loc pentru întraga familie. Biletul de acces, pentru adulți, cca 170 lei.

blue-lagoon-iceland-3-.jpg

După La Perlan ne-am avântat către faimoasa Laguna Albastra. Văzusem multe fotografii cu aceasta înainte de a ajunge să mă scald în apele ei 
Vedeam culoarea apei de un bleu lăptos și mi se părea că nu prea este reală culoarea, că este puțîn prelucrată. Dar nu, culoarea apei este exact că în fotografii. Culoarea iconică a apei este dată de modul în care siliciul din apă, care este alb, și acoperă tot fundul apei, reflectă lumina soarelui.
Apa este apă de mare geotermală, cu 70% apă oceanică și 30% apă dulce, temperatura acesteia având 38°C și fiind îmbogățită cu silice, alge și minerale. Laguna Albastră este o oază de relaxare, centru de cercetare, spa, hotel cu bază de tratament pentru psoriazis.

blue-lagoon-iceland.jpg
 Laguna a devenit centru de cercetare în 1992, în 1999 s-a deschis spa-ul modern iar în 2005 hotelul clinic pentru tratamentul psoriazisului.
Dacă intenționați să ajungeți la Laguna Albastră trebuie să șțiți că aveți nevoie de rezervare. Aceasta se face cu multe zile în avans. Noi am dorit să mergem la începutul sejurului nostru însă nu am găsit interval disponibil. Așa că, extinderea vacanței ne-a dat priljul să ne bucurăm de proprietățile apei. Am fost și norocoși. După ce ni s-a anulat zborul, am verificat disponibilitatea pentru ziua următoare. Mai erau intervale disponibile incepând cu ora 18. Laguna este deschisă, vara, în intervalul 7-24. Tineți cont că nu se intunecă. Rezervarea se face pentru două ore, insă nu te scoate nimeni din apa după scurgerea acestora. Am optat pentru ora 18, cu preluare de la hotel la ora 17. Costul intrării cu tot cu transfer 150 euro de persoana. Daca ai mașină închiriată plătești doar intrarea, 100 euro/ persoana. Laguna se afla la cca 40 km de Reykjavik, și la 20 km de aeroport. Poți veni cu bagaje mari aici, ai unde le lăsă. 

blue-lagoon-iceland-7-.jpgblue-lagoon-iceland-10-.jpg
De cum ne-am apropiat am rămas impresionați de peisaj. Roci vulcanice, negre, acoperite cu mușchi, verde cu ochiuri de apă bleu. Ne-am plimbat puțin pe aleile amenajate, am admirat, ne-am minunat, am fotografiat și ne-am scufundat.
Am optat pentru pachetul clasic, care conține, pe lângă accesul în lagună, prosop, o mască de față cu siliciu și o bautură, alcoolică sau nonalcoolică, de la barul din apă. A fost o experiența plăcută, mai ales că pe la ora 20, când soarele nu mai era atât de puternic, suprafața apei era acoperită cu abur. 
Experiența în Laguna Albastră a fost una relaxantă și unică, cu apele termale și peisajul său uimitor.

skogafoss-iceland-5-.jpg
Vacanța noastră în Islanda a fost o aventură memorabilă, plină de peisaje incredibile și experiențe unice, o călătorie de neuitat, plină de aventuri și descoperiri surprinzătoare. Fiecare loc vizitat ne-a dezvăluit o parte din frumusețea și diversitatea acestei țări fascinante. A fost o vacanță pe care nu o voi uita niciodată și care m-a făcut să mă îndrăgostesc și mai mult de frumusețea naturii și a lumii înconjurătoare.

Călătorește, explorează, descoperă, trăiește-ți Viața ca o vacanta!



cascada-gullfoss-5-.jpg