Palatul Snagov
Bine ați venit la Palat!
Puțini știu că Palatul Snagov, cunoscut mai mult ca reședință a familiei Ceaușescu, a fost construit de către Prințul Nicolae, fratele mai mic al lui Carol al II-lea intre anii 1930-1932, realizat fiind după schițele fiicei scriitorului Barbu Ștefănescu Delavrancea, Henriette Delavrancea Gibory, cunoscută drept unul dintre cei mai mari arhitecți români din acea perioadă.
Palatul, situat pe malul Lacului Snagov, la numai 40 km de Bucureșți, poate fi vizitat de luni până joi, ultima intrare facându-se la 15.30. Este recomandat să sunați înainte de a vizita palatul, să nu aveți surpriza ca în incinta palatului să fie un eveniment privat. Costul biletului este de 55 lei pentru adulți, 45 lei pentru elevi, studenți și pensionari, iar copii sub 6 ani au gratuitate.
În incintă se pot organiza evenimente private în cele doua saloane, superb poziționate și amenajate. În cel din interiorul palatului capacitatea maxima este de 140 de persoane, iar în salonul din Centrul de Conferințe intră până la 400 de persoane. În incinta Centrului de Conferințe este și un hotel, cu 17 camere ce pot fi închiriate numai de persoanele prezente la evenimentele desfășurate pe domeniul palatului.
Când vremea permite se pot organiza petreceri în aer liber, pe terasa cu vedere la lac sau pe peluză. Se pot organiza și ceremonii religioase, existând o mica biserica chiar lângă palat, în apropierea salonului de evenimente. Cununiile civile se pot organiza chiar pe pontonul de pe marginea lacului Snagov. Este un loc superb ce poate fi închiriat și vizitat de oricine își dorește să aibă parte de trăiri și momente unice.
Ce s-a întâmplat cu palatul după ce a intrat în posesia familiei Ceaușescu?
Nicolae Ceaușescu, la începutul anilor 70, a cerut ca palatul să fie mărit, deoarece dorea să facă din el locul de întâlniri cu consiliul de miniștri. Extinderea, realizată după planurile profesorului Nicolae Vlădescu a durat aproape șapte ani, dar din palatul original s-au mai păstrat doar intrarea, holul și scara care duce la etaj. Arhitectura palatului este în stil brâncovenesc și mobilat în stil baroc.
După extindere, Palatul Snagov s-a mărit la aproape 1500 mp, tot atunci fiind construit și Centrul de Conferințe. Ultima renovare a avut loc la finele anilor 70 și de atunci interioarele sunt păstrate intacte. La parter se afla Cabinetul 1, adică biroul lui Nicolae Ceaușescu și Cabinetul 2, al Elenei Ceaușescu, salonul de primire, salonul pentru servit masa sala de evenimente.
La etaj este un salon de zi, un salon mic, de ceai, trei dormitoare impunătoare, fiecare cu baie proprie. Unul al familiei Ceaușescu, unul al Zoiei și unul de oaspeți. În dormitorul de oaspeți, a dormit, pentru o săptămână, în anul 1992, cand a concertat la București, Michael Jackson.
La mansardă se află dormitoarele lui Nicu și Valentin Cesușescu.
La subsol, sala de cinema pastrează și azi, aparatura de proiecție originală. Tot la subsol se află piscina, crama, sălile de fitness și masaj, gimnastică și sauna.
Toate dotările casei sunt originale și arată foarte bine pentru că nu au fost folosite foarte mult, Palatul Snagov fiind folosit mai mult pentru inalnirile de stat. Familia Ceaușecu venea la Snagov mai mult în weekenduri, principala reședință fiind Palatul Primăverii, din București.
Călătorește, explorează, descoperă, trăiește-ți Viața ca o vacanță!