Sibiu și împrejurimi, activități cu copiii
Sunt multe de văzut și descoperit în Sibiu, orașul animat cu expoziții, simpozioane, festivaluri, manifestări culturale însă, de data aceasta am optat să avem mai multe activități de distracție, în familie.
Am ales să descatușăm putină adrenalină în Arka Park Păltiniș, un parc cu trasee prin copaci, escaladă, tiroliene, pentru toate vârstele și cu diferite grade de dificultate. Am petrecut în parc cca 3 ore. Am incept cu traseele foarte ușoare, pentru copii, Ilinca având cinci ani am insoțit-o pe tot parcursul ei. A invătat foarte repede să își prindă siguranțele, doua la număr. Niciodată nu le-a desprins pe amândouă, ci pe rand. Tot timpul era cu o siguranță pe cabluri. S-a descurcat de minune.
Cel mai mult i-a plăcut la o tiroliana lunga, de pe care nu o mai puteam da jos. A fost o super distracție în familie, care ne-a costat, 166 lei pe toți 3, pentru 3 ore. Accesul pentru copii sub 14 ani costa 55 lei, peste 14 ani 60 lei iar pentru adulți 65 lei. Familiile, la aceste preturi au un discount de 10%. Și cum Arka Park să afla la intrarea în Păltiniș, după ce ne-am dat jos din copaci am mers pentru prânz și pentru o scurta plimbare în Păltiniș. Când spun scurtă mă refer la faptul că nu prea ai ce face pe acolo. Pensiunea la care ne-am oprit avea un loc de joca, numai bun pentru familia noastră.
O alta zi, o noua destinnatie, de data aceasta în Sibiu. Gradina Zoologică, situată în Pădurea Dumbrava, cea mai veche gradină zoologică din Romania, înființată în 1928 de către Uzina Electrica Sibiu. Pe când făceau amenajări la batajul de la Sadu, au găsit câteva vulpi. După înființare au fost donate și alte animale, astăzi gradina adăpostind peste 300 de animale din 74 de specii:maimuţe, urşi, lupi albi, tigri, lei, jaguari, lame, cerbi carpatini, căprioare, bivoli albi, ponei, pitoni, crocodili, cocori, fazani, papagali, păuni, porumbei, cămile, zebre, struți, canguri.
În anul 2006 a fost supusa unor ample lucrări de amenajare și modernizare. În incinta exista un lac, pe care te poți plimba cu barca sau hidrobicicleta, un loc de joaca pentru copii, o tiroliana mica, pe care copii se pot da gratuit, un bistro în care poți manca și te poți hidrata.
Accesul în Gradina Zoologica este gratuit pentru copii sub 3 ani, costa 5 lei pentru copii cu vârstă peste 3 ani, elevi, studenți și pensionari, 10 lei pentru adulți, iar daca vrei să faci o plimbare de 30' pe lac, plătești 40 lei.
În imediata vecinătate se afla Muzeul Astra, muzeul civilizației populare tradiționale. Dacă gradina Zoologică se întinde pe 20ha, acesta este răspândit pe 96 ha, fiind cel mai mare muzeu în aer liber din Europa. Noi nu l-am vizitat, copii optînd să mergem la locul de joaca din Parcul Sub Arini, parc situat în vecinătatea Stadionului din Sibiu. Așa că în funcție de grupul cu care vizitezi Sibiul ai mai multe opțiuni!
Într-o zi, la pas, în tihna, te poți lasă pierdut în centrul orașului, să bei o cafea în Piața Mare, să urci în Turnul Sfatului, să te fotografiezi pe Podul Minciunilor, să admiri Catedrala Evanghelică,să vizitezi muzeul Bruckental, să iei prânzul la Kombinat situat în zona Habermann Market, o zona cu multe magzine, cafenele, bistrouri. Dacă vei ajunge în zona nu ai cum să nu remarci clădirea ce adaosteste Crama Ileana, o clădire de o frumusețe aparte.
Am părăsit Sibiul, pentru un loc foarte drag noua, situat la numai 30 de km de centrul Sibiului. Reședință de vara a baronului Samuel Von Brukenthal, Palatul Brukenthal din Avrig, transformat în hotel, unde ne place să ne cazam ori de cate ori avem ocazia. Ocaziile ni le mai facem și noi!
Ne place atmosfera de palat, ne place foarte mult cum sunt amenajate grădinile, mai ales toamna, cu personaje făcute din baloți de paie, cele doua expoziții, una cu sticlărie de Avrig și cealaltă săsească, micul magazin cu lucruri săsești de la intrarea în expoziții. Accesul la fiecare exopzitie costa 20 lei/persoana.
Și de la Avrig am explorat puțin zona. La numai 10 km de palat se afla Brambura Park, un parc de distracții pentru țoață familia, deschis în fiecare zi în intervalul 10-18. La intrare am achiat 30 lei/persoana, inclusiv pentru Ilinca. De cum am pășit în curte atenția ne-a fost atrasa de Casa Întoarsa. Da, casa în care toate sunt cu susul în jos. Nu pot descrie prea mult dar pozele vorbesc de la sine.
În incinta este și o zona de trambuline și castele gonflabile, unde am plătit 20 lei/copil, acces nelimitat, o mini ferma cu iepuri, pasări, capre pitice, alpaca, o tiroliana, și o pista de tubing unde ne-am distrat foarte tare, contra sumei de 10 lei/ cursă.
La 15 km de Avrig, la Porumbacu de Sus, sunt doua locuri desprinse parca din povesti. Castelul de Lut, Valea Zânelor și Povestea Calendarului.
Am mers întăi să vedem zânele și chiar am fost norocoși. Doua zânite zburdau fericite prin curtea castelului. O încântare să le privești. Castelul se poate vedea doar din exterior, în interior, o echipa de spiriduși lucrad la amenajarea celor 10 camere, cu intrare individuala, fiecare.
În curtea castelului, construit în totalitate din lut, se afla un magazin de suveniruri, o terasa și un loc de seavit masa. Nu îl pot numi restaurant, având în vedere că mâncarea este gătita la foc de lemne, în ceaune uriașe. O bunătate! Prețul de intrare este de 20 lei/persoana pentru toți turiștii cu vârstă de peste 3 ani și este deschis zilnic în intervalul 10.30-17.30.
Povestea Calendarului, situat în imediata vecinătate a Castelului de Lut, este personificarea povestii timpului, este un parc tematic care prezinta într-o forma spectaculoasa calendarul împreună cu legendele celor 12 luni ale anului, tradițiile și datinile romanești. În interior sunt căsuțe cu bunătăți și suveniruri, locuri de joaca,restaurant, un trenuleț și multe ateliere pentru copii. Accesul se face zilnic, în intervalul 10-18 și costa 25 lei pentru adulți, 15 lei pentru copii intre 3 și 10 ani și gratuit pentruu copii sub 3 ani.
La Sâmbăta de Jos este una din cele mai importante herghelii de cai Lipițani din lume,
Anul 1874: Aceasta a fost fondată în anul 1874 cu un efectiv de cai din rasa Lipițan proveniți de la Herghelia Lipică din Slovenia, unde procesul de selecție pentru această rasă a început încă din 1580. La Sâmbăta de Jos
se cresc 7 linii de sânge care poartă numele armăsarilor care au stat la baza formării actualelor efective: Conversano, Favory, Maestoso, Neapolitano, Pluto, Siglavy-Capriolă și Tulipan.
Lipițanul este un cal cu o conformație armonioasă și elegantă. Este un cal blând, docil și supus, cu temperament vioi. Datorită eleganței sale și a temperamentului, Lipițanul este principala rasă care se utilizează la marile școli de dresaj academic din lume.
În cadrul complexului de la Sâmbăta de Jos se află și „Castelul Brukenthal“, edificiu declarat monument de arhitectură ce face parte din patrimonial național. Castelul a fost construit în perioada anilor 1750-1760 de către clăcășii contelui Brukenthal, fratele lui Samuel Brukenthal – fondatorul Muzeului din Sibiu."
Călătorește, explorează, descoperă, trăiește-ți Viață că o vacanta!