Veliko Târnovo cu un buget de 200 euro.
Anul acesta, la începutul lunii decembrie, am ajuns în Veliko Târnovo, "Orașul Țarilor" Bulgariei! De mult îmi doream să savurez acest orășel, de când, în urma cu câțiva ani, în drum spre Grecia, am oprit pentru câteva ore și mi-a rămas gândul la el, dorindu-mi să-l explorez. Cumva mi-l închipuiam toamna, îmbrăcat în auriul frunzelor, însă nu s -a arătat decât acum, la început de decembrie. Nu era planificat să ajungem aici însă, nu ajungi când vrei tu ci când ți se artată. Mi-a plăcut de la prima vedere și îmi doresc să revin totuși, toamna!
Mi-a plăcut aspectul orașului vechi, casele și străzile frumos decorate. Cel mai mult mi-a plăcut strada Georgi S. Rakovski, strada cu artizani, ateliere și magazinele acestora dar și strada General Gurko cu casele vechi și hotelul Gurko. Am intenționat să rezervam camera la acest hotel, cu un raiting pe 9,4 pe booking, din peste 900 de evaluări, unde o camera, cu mic dejun, pentru doi adulți și un copil era 60 euro, însă nu era disponibil decât pentru o singura noapte. Așa că ne-am reorientat și am rezervat la Priyateli, bad and breakfast, cu 9,5 pe booking, din peste 1300 de evaluări, unde pentru doua nopți, cu mic dejun, am plătit echivalentul a 375 lei!
Ce am făcut doua zile în Veliko Târnovo?
Ne-am plimbat pe stazile frumos decorate, am vizitat complexul arhitectonic și muzeal Tsarevets situat pe dealul cu același nume. Orașul vechi se afla pe trei dealuri: Tsarevets, Trapezița și Momina Krepost, printre care șerpuiesc liniștite apele râului Iantra. Veliko Târnovo a fost proclamată drept capitală a celui de-al doilea Regat Bulgar în anul 1185, iar cetatea a devenit extrem de importantă ca centru administrativ, militar, cultural, religios și comercial. Pe dealul Tsarevets erau situate clădirile importante pentru administrația țării, complexul palatului regal, locuințele pentru aristocrație, mănăstiri, iar chiar în vârf Biserica Patriarhală.
Accesul în cetatea costă 10 leva de persoană, copiii sub șase ani nu plătesc, însă există un bilet de familie de 15 leva ce permite accesul a doi adulți cu trei copii, așa că doamna de la casă ne-a dat un bilet de familie de 15 leva.
Am admirat clădirile emblematice ale Bulgariei la MiniBulgaria, aici, copiii până în șase ani nu plătesc și accesul unui adult costă 12 leva. Până la Mini Bulgaria am mers pe jos, dupa ce am coborat din cetate, iar la întoarcere, în centrul orașului am optat pentru autobuz. Acesta pleacă de la Mini Bulgaria la și 35 - 12:35, 13:35, 14:35, 15:35 și costul unui bilet este de 1,5 leva.
Am fost la Târgul de Crăciun și ne-am distrat și amuzat teribil la Muzeul Iluziilor. Prețul unui bilet este de 15 leva pentru adulți, copii sub 6 ani au acces gratuit. Nu vă povestec prea multe, însă voi pune multe fotografii!
În ceea ce privește mesele, am optat pentru restaurantele Ego și Shtastliveca unde pentru o masa am plătit intre 100 și 180 lei, diferența făcând-o sticla de vin!
Nu puteam pleca din Bulgaria fară faimoasele produse cosmetice pe baza de trandafiri și extras de melc, în care am investit 200 lei!
Bugetul alocat acestei ieșiri, a fost de 1000 lei, excluzând produsele cosmetice, buget cu care, la Sibiu, abia puteam găsi cazare pentru doua nopți! Pentru că, de fapt, inițial, în acel weekend am intenționat să vizitam Târgul de Crăciun de la Sibiu!
Arbanasi este o localitate la numai câțiva kilometri de Veliko Târnovo ce merită vizitată. De data aceasta nu am avut timp, dar data viitoare cu siguranță vom posta despre acest frumos orașel.
Călătorește, explorează, descoperă, trăiește-ți Viața ca o vacanță!