Insula Sacalin, cel mai nou pamant al Romaniei!
Am plecat, cu barca, de la hotelul situat in Sf. Gheorghe, la ora 18, către cel mai nou pământ al țarii noastre, Insula Scalin. Am plecat cu mari așteptări. Îmi imaginasem că voi vedea o mulțime de pasări, știind că pe insulă trăiește o mare varietate de păsări, mamifere și reptile, că aici se regăsesc cele mai mari colonii de chire de mare și pelicani creți, insula fiind principala zonă de cuibărit, hrănire și iernare a acestor specii.
Pe insulă au fost recenzate 229 de specii de păsări, iar în apele insulei se găsesc pești rari, sturioni, dar și plante rare, cum ar fi varza de mare și canarul bălții.
Am mers puțin pe brațul Sf. Gheorghe, am intrat pe Gârla Turcească, braț natural al brațului Sf. Gheorghe, ce leagă brațul de Meleaua Sf. Gheorghe, important în vremea când Dobrogea era Pașalâc Turcesc pentru că turcii veneau de pe mare, pe acest canal, numit turețchi în limba turcă, și făceau comerț în Galați, Tulcea și Brăila.
Ne-am bucurat de plimbarea cu barca, de razele soarelui la apus, am ajuns în melea și de aici am zărit insula Sacalin și Marea Neagră. Da, știam că nu pot cobori pe insulă, dar îmi închipuiam că o voi vedea de aproape, că mă voi bucura de multitidinea de pasări ce trăiesc aici. Însă, socoteala de acasă nu se prea potrivește cu cea de la fata locului! Cum spuneam, insula am vazuto de la mare distanta, iar în ceea ce privește pasările… pe drum am văzut câtiva stârci, o rața cu pui, un pelican comun și unul creț, iar în dreptul resortului nostru, la întoarcere, o lebădă cu pui!
Cam aceasta a fost " prada" zilei, dar cum spuneam, plimbarea a fost superba.
La întoarcere am văzut și Cherhanaua Veche, cherhana închisă în anul 2006. Sturionii care erau aduși aici măsurau câțiva metri și erau ridicați cu macaraua, pentru a fi pregățiți de consum.
După ce am ajuns în Brâul Sf. Gheorghe, am mers până la vărsarea apelor acestuia în Marea Neagra, am văzut cum, la apus de soare, apele dunării se unesc cu cele ale marii negre!
Nu am văzut eu bine insula Sacalin dar am citit câte ceva despre ea !
Insula Sacalin este o insulă nou formată, în apropierea vărsării, în Marea Neagră, a brațului Sfântu Gheorghe. Inițial Insula Sacalin era formată din două insule mai mici: Sacalinu Mare și Sacalinu Mic, însă cu timpul cele două s-au unit prin înnisipare și au format o singură insulă.
Prima menționare a insulei Sacalin, cu un singur nucleu, a fost într-o hartă rusească întocmită în anul 1771 în timpul confruntărilor cu Imperiul Otoman pentru impunerea supremației la gurile de vărsare a Dunării în Marea Neagră. Sub egida Comisiunii Europene a Dunării, în anul 1856 căpitanul Thomas Spratt a realizat o nouă hartă, în care insula Sacalin apărea cu două nuclee submerse. În anul 1924, cercetătorii români au efectuat noi măsurători și au constatat că lungimea insulei a ajuns la 10 kilometri, pentru că în 2015, lungimea să fie de 19 kilometri.
Guvernul României a declarat zona, rezervație a biosferei și a interzis popularea insulei, încă din anul 1938. În prezent este interzis și accesul turiștilor.
În acestă zonă se produce vărsarea apelor deltei în mare, de la Sfântu Gheorghe spre Insula Sacalin și probabil că în zece ani se vă închide, formând un nou lac.
Promit să vă țin la curent cu evoluția insulei!
Călătorește, explorează, descoperă, trăiește-ți Viața ca o vacanță!