1-foto-de-titlu-jpg

    Am ales să vizitam  Valencia în luna aprilie, când nu este încă vârf de sezon, însă, temperatura de 18-20 de grade,  este numai buna pentru a vizita orașul și a te plimba pe frumoasa Playa de las Arenas. Noi am ajuns aici într-o zi de sâmbăta, când plaja era foarte animata de petreceri de burlaci și burlacite. Nu am mai văzut până acum o petrecere ca și aici. Grupuri de fete, erau majoritare, mergeau pe faleza, însoțite de o fanfara! Da, fanfara, ce canta în timp ce ele mergeau și dansau și din când în când se opreau, dansau, inclusiv cu turiștii, localnicii, curioșii ,mai beau puțin, ce să mai, se distrau maxim. Ne-a plăcut  vibul petrecerilor de pe plaja și recomand să le includeți în călătoriile voastre în frumoasa Valencie.

3-la-o-bautura-traditionala-sangria-jpg

32-jpg

4-activitati-sportive-pe-playa-de-las-arenas-jpg

2-faleza-valenciei-jpg5-petrecere-de-burlace-insotite-de-fanfara-jpg

Călătorind prin Valencia, cu autobuzul dar și pe jos, am văzut o parte din cel mai mare parc al Spaniei, parc ce se întinde pe cca 110 hectare și străbate orașul pe o lumgime de 9 km . @Parcul Turia a fost amenajat  în fosta albie a Turiei, după devierea cursului răului, decizie luata după inundația din 1957 când apa a atins 4m înălțime pe stazile din Valencia. Jardines del Turia, plămânul verde al Valenciei,  este rezultatul mai multor arhitecți și peisagiști, ce au păstrat peisajul vechi al răului dar au adăugat și plante noi, precum portocali, palmieri, pini, leandri și trandafiri.  Parcul  este traversat de 18 poduri, ce- l împart în 18 secțiuni în care se regăsesc cele mai importante obiective ale orașului.

Printre atracțiile situate în fosta albie a răului Turia se numără și faimosul Oraș al Artelor și Științelor, cel mai mare complex cultural și științific din Europa, un spațiu SF,  dedicat științei, tehnologiei, culturii și inovației. Construcțiile care alcătuiesc Orașul Artelor și Științelor sunt: Hemisferic, Palatul Artelor, Muzeul Științelor, Umbrarul, Agora, Podul Harpa și Oceanograful.


 

 

7-hemisferic-si-palatul-artelor-jpg

 

10-jpg

8-jpg

@Oceanograful este cel mai mare din Europa, având o suprafață de 100000mp și 42 milioane de litri de apă, apa pompata direct din mare, de la cca 4 km, din zona Malvarossa. În bazinele aflate în incinta, trăiesc peste 40000 de animale din 500 de specii diferite, precum pești, mamifere, păsări, reptile și nevertebrate.
  În cadrul complexului te poți bucura de showrile de la delfinariu ( trei pe zi - ora 11.30, 14 și 17)  de la bazinul leilor de mare, poți vedea cum sunt hrăniți pestii dar și alte viețuitoare! În pădurea de mangrove, coloritul și  diversitatea pasărilor te determina să aștepți câteva minute pentru a intra în lumea lor!
 

14val-jpg

15val-jpg

16val-jpg

Cât timp am petrecut în Orașul Artelor și Științelor? O zi intraga! Am vizitat întăi exteriorul  în circa trei ore, cu tot cu o pauza pentru hidratare, cu o sangria și alte trei ore alocate Oceanografului.
 Prețul biletului este de 31.9euro/adult și 23.8e/copil. Daca ai Valencia Card, ai discount de 15% la achiziția biletului. Biletele pot fi combinate cu Muzeul Științelor sau cu proiecții 4D, la Hemisfèric! Banii proveniți din vânzarea biletelor sunt folosiți pentru protecția, conservarea și reproducerea  speciilor pe cale de dispariție.
 Mai multe despre Orașul Artelor și Științelor puteți citi aici.

12-jpg13val-jpg

 Am amintit mai sus de Valencia Card. Cât costa, ce beneficii are, merita achiziționat? Noi am considerat că este o achiziție buna, având în vedere că are inclus transportul, inclusiv de la și către aeroport, atât cu metroul cât și cu autobuzul, intrări gratuite la anumite muzee, disconturi la cele care nu sunt gratuite (la Oceanograf discountul este de 15%)  și doua tapasuri. Un @Valencia Card pentru 24h costa 15euro, pentru 24h este 20 euro, iar pentru 72h achitați 25euro/persoana. Comparativ, doar transportul pt 72h este 13 euro/persoana, iar pt 25euro mai ai și beneficiile de mai sus. Așa că fiecare, în funcție de ce vrea să facă și să vadă, trage concluzia daca este sau nu o investiție buna!
  De mult timp, nu mai vrem doar să bifam obiective, vrem să luam pulsul orașelor pe care le vizitam, să cunoaștem oamenii și să ne bucuram de obiectivele întâlnite în traseele noastre. Ne place să mergem pe străzi, să savuram o cafea, o mâncare tradițională, o băutură locala. Așa că în Valencia ne-am lașat pierduți, o zi întreagă, în centrul istoric, în Cartierul Carmen.

22-piata-centrala-jpg

23val-jpg

25val-jpg

Am vizitat El Mercado Central, Piață Centrala, unde ne_am bucurat de unul dintre tapasurile oferite gratuit de Valencia Card, am băut Aqua de Valencia, o băutură tradițională, pe baza de șampanie, cu suc de portocale, votca și gin, am savurat o paelia, am mai băut o sangria, am mai gustat un serrano, toate acestea pe tot parcursul zilei, zi în care am admirat câteva din clădirile representative ale Valenciei. Aici amintesc , Catedrala din Valencia, din al carei turn, @El Micalet, daca te încumeți să urci puțin peste 200 de trepte, contra sumei de 2 euro,  poți admira cea mai  mare parte a orașului. Poți vedea Grădinile Turia și o parte din cele 18 poduri ce o traversează, , poți vedea singurele  2 porți,  dintre cele 12  cate a avut orașul, Poarta și  Turnurile Serranos, Poarta și Turnurile Quarț, Lonja de la Seda, clădirea fostei Burse de Matase, situata peste drum de Piața Centrală.

24-bursa-de-matase-jpg

27-poarta-quart-jpg

26val-jpg

28-fantana-turia-in-piata-virginelor-jpg

Lângă catedrala, se afla  Plaza de la Virgen,Piață Virginelor în inima căreia se afla Fuente del Turia, Fântână Turia, un omagiu adus răului Turia ce traversa și inunda orașul! Tot ce am admirat de la înălțime, am vizitat și cu picioarele pe pământ.  Intre obiective am admirat arhitectura clădirilor, care, spre surprinderea mea, sunt destul de înalte pentru un centru vechi al unui oraș, ne-am bucurat de imaginile piațetelor, am rămas uimiți de frumusețea clădirii ce adăpostește  Muzeul National al  Ceramicii,  am vizitat frumoasa clădire Gării de Nord, aflata lângă Plaza de Toros,  precum și primăria orașului situatea în Placa de l’Ajuntamen, de pe balconul căreia poți admira țoață piață și clădirile ce o înconjoară.  Nu trebuie să te sperie faptul că nu reții numele clădirilor enumerate mai sus. Trebuie doar să-ți dai frâu liber, să pășești pe străzile orașului și vei descoperi comorile ce se ascund în inima Valenciei.

 

30val-jpg

33val-jpg

 

Cam asta am făcut noi, timp de trei zile în Valencia, un oraș în care trăiesc cca 800000 de locuitori, cee  ce-l situează pe locul trei în Spania, după Madrid și Barcelona.  O zi am alocat_o cafenelelor, restaurantelor și petrecerilor de pe plaja, o zi am petrecut o în Orașul Artelor și o alta zi ne_am lașat purtați prin  centrul istoric. Și cum scriam mai sus, că nu vrem doar să bifam obiective, am mai lașat câteva și penru data viitoare,când vrem să revenim și cu Ilinca, fetiță noastră. Printre acestea să numără Bioparcul și Parcul Guliver. Restul vom descoperi la fata locului!

 Călătorește, descoperă, trăiește Viataca o vacanta!