Crama 1777 tradiție, istorie, poveste
Când am pășit în curtea Cramei 1777 m-am simțit copil, copil în vacanța de vara, la bunici, jucând de-a v-ați ascunselea, prin șopron, printre butoaiele cu vin! Crama si exponatele acesteia au reusit sa ma transpuna in locurile frumoase ale copilariei mele. Este un loc de care vă veți indragosti din clipa in care o veți vedea si ii veți cunoaște povestea.
"Crama 1777" este cea mai veche construcție țărănească de lemn de pe teritoriul județului Prahova. A fost construita în anul 1777, conform inscripției existente pe portalul ușii. În anii 1960 profesorul Nicolae Simache restaurează sumar aceasta crama și în anul 1967 este declarata muzeu, fiind în administrația I A.S. Valea Călugărească, proprietarul terenului la acea dată. În perioada 1970-1980 Crama s-a degradat, iar în anul 1985 a fost demontata, recuperandu-se o parte din materiale. Acestea au fost depozitate la Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova. Terenul pe care s-a aflat amplasamentul original a fost retrocedat foștilor proprietari, iar pentru reamplasarea cramei s-a ales un teren asemănător, în aceeași zona viticola, comuna Valea Călugărească. În anul 2007 a început reconstituirea cramei, iar în anul 2013 a fost deschisa spre vizitare. Aceesul este foarte facil, la numai un km de drumul national ce leagă Ploiestiul de Buzău. Actualul Muzeu este construit în totalitate din lemn, cu bârne originale, din 1777. Cuiele de prindere a bârnelor sunt și ele tot din lemn, singurele cuie metalice folosite fiind la șindrilă acoperișului. Crama nu a fost în proprietatea unei singure persone, ea a fost un bun al tuturor sătenilor. Aceștia își făceau vinul în crama, unde îl și depozitau.
Muzeul ne-a surprins prin originalitatea lui. De cum vezi clădirea, toață din lemn, cu acoperișul de șindrilă, curtea cu iarba verde și trandafiri roșii iți dai seama că locul este unul special. Intrând în încăperea cramei propriu-zise, destinata mustaritului stugurilor și văzând uneltele pentru aceasta îndeletnicire m-au năpădit amintirile copilăriei când mergeam la bunici și participam la procesul de transformare a strugurilor în must. Am văzut aici clasicul zdrobitor manual, tocitoarea, teascul, cofa, butoaie de mari dimensiuni. Tot în acesta încăpere puteți vedea un banc de dulgherie, o colecție de etichete, dar și o colecție de vinuri din Dealu Mare.
In beciul cramei, sala care se folosește și pentru degustările de vin, se găsește acum o colecție de butoaie pentru vin și țuica, cazanul pentru procesarea tescovinei fermentate în vedera obținerii rachiului, vase de lut și tradițională plosca cu care tatii mirilor invitau sătenii la nunta copiilor. La mansarada se afla expoziția numita "Mladițele Vieții" ce aduce strugurele și vita de vie în centrul atenției. Costume populare, ștergare, icoane cu simbolistica vitei de vie.
"Crama 1777" este un element important pe Drumul Vinului, locul în care tradiția prelucrării strugurilor se transmite generațiilor actuale și viitoare!
Călătorește, explorează, descopera, trăiește-ți Viața ca o vacanță!