Turnurile Cetății Sighișoara
Sighișoara a avut 14 turnuri ,care aparțineau fiecare câte unei bresle,iar în prezent mai există noua turnuri .Turnurile de apărare ale Cetății păstrate sunt : Turnul cu Ceas, Turnul Tăbăcarilor, Turnul Cositorilor, Turnul Frangherilor, Turnul Măcelarilor, Turnul Cojocarilor, Turnul Croitorilor,Turnul Cizmarilor,Turnul Fierarilor.Turnurile ce au dispărut în timp sunt: Turnul Aurarilor, Turnul Țesătorilor,Turnul Lăcătușilor, Turnul Dogarilor și Turnul Zidarilor.
Turnul cu Ceas , simbolul Sighisoarei este principalul punct de intrare în cetate, opus celui străjuit de Turnul Croitorilor, se numeşte aşa datorită ceasului cu figurine, unic în ţara noastră, aflat la etajul al patrulea. În prezent Turnul cu Ceas adăposteşte Muzeul de Istorie al municipiului Sighişoara.
Turnul Tăbăcarilor este unul dintre cele mai vechi şi atât de modest încât nici nu pare a fi fost turn de apărare. Avea drept scop mai ales apărarea curţii interioare a Turnului cu ceas
Turnul Cositorarilor domină partea de jos a oraşului, având o excepţională poziţie de apărare. Urmele de ghiulele se pot vedea şi astăzi pe zidurile lui. Turnul este completat de Galeria Puşcăşilor, unică în arhitectura cetăţii.
Turnul Frânghierilor transformat azi în locuinţă a paznicului bisericii cimitirului, este singurul turn locuit din cele 9 păstrate până azi. Importanţa lui constă mai ales în faptul că în subsol s-au găsit urmele unor creneluri astupate, dovadă că, a fost ridicat pe zidul străvechii cetăţui.
Turnul Măcelarilor este o construcţie octogonală înălţată pe o bază hexagonală pentru a se obţine câmp de vedere peste bastionul situat în faţa să.
Turnul Cojocarilor se află la foarte mică distanţă de Turnul Măcelarilor, de care este legat prin poarta Törle.
Turnul Croitorilor a fost construit în secolul al XIV-lea. Este situat în partea opusă Turnului cu Ceas şi străjuieşte a doua poartă de acces în cetate.
Turnul Cizmarilor aşezat în partea de NE a cetăţii, este menţionat în 1521, reconstruit în 1650 şi modificat în 1681. El poartă pecetea arhitecturii baroce. Turnul a avut în faţa să şi un bastion de artilerie, demolat în 1846, găzduieşte astăzi sediul postului local de radio.
Turnul Fierarilor este situat în spatele Bisericii Mănăstirii. A fost ridicat în 1631 pe temeliile vechiului Turn al bărbierilor.
Turnurile ce au fost distruse în timp sunt:
Turnul Aurarilor în locul lui a fost construită capela mortuară aparțînând Bisericii din Deal.
Turnul Țesătorilor a fost dărmat în 1858, iar pietrele sale s-au transformat în pavaj pentru cetate.
Turnul Lăcătușilor în locul lui a fost construită Biserica Romano-Catolică.
Turnul Dogarilor în locul lui a fost construită actuala Primărie a orașului.
Turnul Zidarilor a fost demolat de un cetățean din Orașul de Jos, pe cheltuiala proprie, datorita degradării avansate în care se afla, acesta punandu-I casa în pericol!