nuuk-groenlanda-4-.jpg
O bucurie imensă, pe care nu o pot descrie, am simțit-o în momentul în care ne-am apropiat, la bordul unui vas de croazieră, de cea mai mare insulă de pe Terra! Da, cea mai mare și mai albă. Încă de la prima privire, aceasta ne-a fermecat cu peisajele sale unice. Fascinanta aventură a început dimineața, pe o mare calmă, fară nici un val, cu un mic dejun dejun înconjurat de ceața misterioasă. Aceasta  s-a risipit rapid, dezvăluindu-ne un peisaj unic, iceberguri strălucitoare în lumina soarelui. Cu fiecare metru navigat, am fost captivați de frumusețea lor, iar culoarea lor,  albăstruie parcă prindea viață sub razele soarelui. Superb!

norwegian-star-2-.jpgiceberg-in-nanortalik-groenlanda-9-.jpg

După ce am admirat icebergurile, am văzut și casele colorate ale localitățîi în care urma să coborâm. La ora 9 eram deja în bărcile de salvare ale vasului, ce ne duceau către Nanortalik, căci așa se numește așezarea în care am pus, pentru prima dată piciorul, pe pământ groenlandez.

nanortalik-groenlanda.jpggroenlanda-3-.jpg

 De cum am coborât în mica așezare, ce număra 1300 de locuitori, am simțit cum razele soarelui ne incălzesc, cu putere. Cu multă putere. Noi eram mai gros imbrăcăți decât în zilele precedente, că de, eram în Groenlanda. Am mai dat jos un rând de haine și am plecat către biroul de informațîi turistice. De aici am cumpărat o excursie, pentru după amiaza, cu 120 de dolari/persoană, cu barca printre ghețari și poate ceva animale sălbatice. Cel puțin au fost sinceri, au spus poate vom avea noroc să vedem balenele!

nanortalik-groenlanda-3-.jpgnanortalik-groenlanda-2-.jpg

 De la ora 10 ne-am aventurat într-un tur al micului sat, am explorat muzeul în aer liber, casele tradiționale și am admirat peisajele rurale ce încântă ochiul. După ce am explorat mica așezare, ochii ne-au călăuzit pașii către nordul așezarii.  A fost o super plimbare, într o zi cu mult soare, în care am admirat, din nou, icebergurile.  După o plimbare de cca o ora și jumătate, am revenit în centrul satului, am băut o bere,  la draft, cu 60 de lei,  la birtul comunal și am plecat în turul printre ghețari și poate, balene.

iceberg-in-nanortalik-groenlanda-8-.jpgprintre-iceberguri-in-nanortalik-groenlanda-2-.jpg
Turul nostru cu barca printre iceberguri și poate, balene, s-a transformat în turul printre iceberguri și balene ! A fost superb, am văzut icebergurile de la doar câțiva metri, și nu sunt atât de mici pe cât par de la distanță. Au o culoare albăstruie în unele locuri, iar în lumina soarelui se transformă într-un diamant superb. E ceva magic, iar apa din jurul lor are o nuanța de albastru deschis.  Și cum totul era de poveste, precum în Palatul de Cleștar, nu putea lipsi cireașa de pe tort, sau mai bine spus, balena dintre iceberguri. Am văzut, inițial, de la distanța, cum pufăia apa, la suprafață. Ne-am apropiat, am vazu-O și am auzit-O. Scotea niște sunete pe care chiar nu am cum să le redau, pot spune doar că erau foarte puternice. Am văzut cum a pufăit apa, i-am văzut cocoașa și coada. Se mișca lent, părea relaxată. Iar noi, cu siguranță, foarte fericiți. La ora 19 ne-am îmbarcat pe vasul de croazieră ce ne va purta către următoarea destinație.

 brrr-printre-iceberguri-in-nanortalik-groenlanda.jpgbalena-in-nanortalik-groenlanda-4-.jpg


Cea de-a doua oprire nu a mai fost la fel de spectaculoasă ca și prima. 
Pe cât de frumos a fost începutul de zi, la micul dejun, pe vas, înaintând încet printre formațiunile de gheată, pe atât de dejamăgiți am fost de localitatea în care am ajuns, Paamiut.  

paamiut-groenlanda.jpg
Deși așezarea, cu cca 2000 de locuitori, a fost locuită încă din anul 1500 B.C. pe noi nu ne-a prea incântat. Am făcut turul localitățîi, am văzut aceleși case colorate, precum în satul precedent, Nanortalik, școala, terenul de fotbal, biserica, sala de sport, muzeul cu câteva exponate interesante și foarte mulți țânțari care pișcau orice bucățică de piele neacoperită. Ochelarii de sore, de data aceasta, nu i-am folosit nici pentru soare nici pentru vânt, doar pentru a ne apară împotriva țânțarilor! Câteva puncte de belvedere de unde puteai vedea aceleași case.  Nimic nou, nici o activitate pe care ai putea să o faci, un obiectiv pe care l-ai putea explora.

muzeul-din-paamiut-groenlanda-5-.jpgmuzeul-din-paamiut-groenlanda-3-.jpg

Nu considerăm că este o oprire potrivită pentru un vas de croazieră, cu peste 2000 de pasageri la bord și nu este doar părerea noastră, mulți pasageri exprimându-și nemulțumirea. În zonă traiește o specie de vulturi. Cei cu coada albă. Se spune că daca îi vezi, ai noroc, noi nu am fost prea norocoși! 
Noroc că la ora cinei am plecat către capitala Groenlandei, Nuuk, printre aceleași icebrguri printre care am navigat dimineață!

gatsby-bar.jpg
Cea de-a trei a oprire a fost  în Nuuk, capitala Groenlandei, un oraș ce adăpostește 20000 din cei 60000 de locuitori ai insulei. 
Am luat un tur al orașului și al împrejurimilor, de la agenția din port, cu 105 dolari de persoană. 
În timpul turului, care a durat două ore, am aflat multe informații interesante, de la ghida noastră, am văzut zona centrala a capitalei, zona veche a orașului, cu casele colorate unde am aflat că ele erau colorate diferit pentru a le putea distinge iarna, când zăpada era foarte mare.

nuuk-groenlanda-3-.jpgnuuk-groenlanda-2-.jpg

Cele galbene erau dispensare sau spitale, cele roșii clădiri guvermaentale, cele negre poliția sau clădiri militare, cele verzi piețe de pește. Am mers și noi la piața de pește, unde am văzut ce manacă populația locală. Pe lângă pește, ei gătesc balenă și focă.  Datorita climei, nu pot crește animale, așa că se hrănesc cu ceea ce le oferă natura.  Groenlanda exportă foarte mult pește și creveți. După ce am părăsit piața de pește  am ieșit puțin din oraș și am mers la o fermă. Aici, la poalele unei mici cascade, am vazut caii islandezi aclimatizați în Groenlanda.

nuuk-greenland-6-.jpgpaamiut-groenlanda-2-.jpg

Am revenit în Nuuk, unde turul nostru a luat sfârșit și pe cont propriu, am vizitat Muzeul National al Groenlandei, 35 lei/persoana accesul. Aici am văzut cum trăia populația acestor locuri în urma cu câteva sute de ani, costumele lor tradiționale, am aflat despre cum a fost insula poulată, cum trăiau oamenii în urma cu câteva sute de ani,  am văzut și patru mumii, dintre care una a unui copil, mumii datând  din 1475, descoperite în anul 1972.

muzeul-national-al-groenlandei-nuuk-3-.jpgmuzeul-national-al-groenlandei-nuuk-2-.jpg

Am învățat despre istoria și cultura acestor locuri, ne-am plimbat, la o temperatura de 16°C pe străzile pline de culoare ale orașului, am vizitat mallul și câteva magazine cu suveniruri. Am achiziționat un magnet cu 35 de lei, un ursuleț cu 70 lei, un tricou cu 100 lei, asta să vă faceți o idee de preturi. Când am ajuns în port, am avut parte de  o degustare de carne de balenă, halibur uscat și inghețată arctică, chiar înainte de a ne urca pe vasul de croazieră, ce urma să ne readucă în Reykjavik, punctul nostru de plecare în această aventură.

groenlanda-7-.jpg

Croaziera noastră a durat 10 zile, am plecat, cum am scris mai sus, din Reykjavik, pe data de 3 iulie 2023, am făcut un tur al Islandei, cu opriri în partea de est, nord și nord-vest a insulei, am traversat Oceanul Atlantic, am ajuns în Groenlanda, unde am avut cele trei opriri descrise mai sus, și am revenit în Islanda pe data de 13 iulie a aceluiași an. Inedit a fost fapul că în toată acestă perioadă nu am văzut întuneric, a fost doar zi, da, ziua polară!

midnight-sun.jpg

Am navigat cu Norwegian Star, o nava nu foarte mare, renovată în anul 2021,  cu o capacitate de 2350 de pasageri „răsfățați” de cei 1030 membrii ai echipajului. Costul croazierei, a fost de 1000 de dolari de persoana, cu pachetul de băuturi inclus.

costum-de-baie-groenlandez.jpg

Practic am avut 10 nopți de cazare pe un hotel plutitor, toate mesele incluse, acces la patru restaurante a la carte,  dintre cele zece existente pe vas, băuturi nelimitate în toate dele 12 baruri,  spectacole în fiecare seară, jacuzziuri cu apa încălzită, piscina, sală de sport, biblioteca, pista de alergare, teren de baschet și de golf. Ce ne place cel mai mult într-o croazieră, pe lângă cele descrise mai sus? Faptul că în fiecare zi te trezești în alt loc, având posibilitatea de a explora locuri noi!

nanortalik-groenlanda-7-.jpg

A fost o călătorie de neuitat în Groenlanda, o destinație cu peisaje spectaculoase și oameni ospitalieri ce ne-au primit cu brațele deschise. Această aventură  ne-a adus amintiri neprețuite, îmbogățindu-ne sufletele și lăsându-ne cu dorința de a explora Parcul National din nord-estul Groenlandei, parc ce adăpostește numeroși ursi polari, vulpi și iepuri polari, morse, 40% din populația mondiala de bou moscat, hermeline, morse, bufnite polare, foci și delfini albi.

ursul-polar-in-nuuk-groenlanda.jpgwelcome-in-nuuk.jpg

În cea ce privește semnalul telefonului, deși la plecare am întrebat operatorul Orange daca am roaming în Groenlanda, mi a răspuns inclusiv că am minute și servicii de date incluse, iar când am ajuns pe insula, surpriză. Nici măcar semnal nu am avut, iar răspunsul Orange a fost că nu au deschise servicii de roaming în Groenlanda, destinația nefiind reglementată și nici nu se vă asimila Danemarcei. Știți , Groenlanda este teritoriu autonom, parte a Regatului Danemarcei, fiind condus de către monarhul Danemarcei, Margareta a II-a.  Desi Danemarca este stat membru UE, Groenlanda nu face parte din Uniunea Europeana, aceasta părăsind predecesorul UE, Comunitatea Europeana, în 1985. Nici la wi-fi nu stau foarte bine, în Nuuk am găsit un singur loc, în centrul orașului wi-fi gratuit, iar în port, în magazinul de suvenirur,i am achiziționat doua ore cu 50 lei.

iceberg-in-nanortalik-groenlanda-2-.jpgnanortalik-groenlanda-8-.jpg

La finalul celor trei zile petrecute pe pământ groenlandez am tras concluzia că cel mai mult ne-a plăcut să navigăm printre iceberguri, ne-au plăcut casele colorate, peisajele, ne-am bucurat de tot ce am văzut și descoperit,  însă nu aș reveni în zonele pe care le-am văzut și nici nu le-aș recomanda celor ce vor să exploreze Groenlanda. 

Călătorește, explorează, descoperă, trăiește-ți Viața ca o vacanță!